ua en ru

В результаті вибуху метану на шахті в Китаї загинули 28 осіб

Чергова катастрофа сталася на вугільній шахті в Китаї. На цей раз в результаті вибуху метану загинули 28 гірників, повідомляє агентство Синьхуа.

Інцидент стався 29 жовтня о 18:10 (13:10 за Києвом) на вугільній шахті Ксіліучонг, повіт Хеншань провінції Хен'ян.

За попередніми даними, коли під землею стався вибух метану, в забої перебувало 35 осіб, шістьом з них вдалося самостійно вибратися на поверхню. До шахти вже стягнули рятувальників, проводиться операція по звільненню гірників.

За тиждень це вже не перший інцидент, пов'язаний з подіями на шахтах в Китаї. 27 жовтня 2011р. при схожих обставинах загинули 7 гірників і ще 11 опинилися під землею на шахті Цзюлішань в провінції Хен'ян.

16 жовтня в результаті вибуху газу у вугільній шахті в Північно-Західному Китаї загинули 11 людей.

За даними державного управління з безпеки, на вугільних шахтах КНР за перші п'ять місяців 2011 р. загинули або пропали безвісти в результаті таких інцидентів 807 осіб. У 2010 р. під час аварій загинули 2 тис. 433 китайських шахтарів, в 2009 - 2631. В середньому в Китаї на кожні видобуті 2 млн тонн вугілля гине один шахтар.

Згідно з міжнародними оцінками, на частку КНР припадає до 80% всіх нещасних випадків на шахтах. За показником кількості смертей шахтарів на мільйон тонн видобутого вугілля рівень безпеки шахт Китаю приблизно в 40 тисяч разів нижче, ніж у США та Австралії. Згідно зі статистикою, понад 90% шахтарів в КНР хворі на запилення легенів - їх смертність в 3 рази вища, ніж від нещасних випадків на шахтах.

Вугілля становить більше 70% у загальному енергобалансі Китаю.