ua en ru

У результаті відключення семи АЕС в Німеччині енергоконцерни можуть втратити 500 млн євро

Німецьким енергогігантам RWE, E.ON, EnBW і Vattenfall Europe наказано на три місяці відключити від мережі відразу сім старих АЕС, побудованих до 1980 р. Цей крок влади став для них неприємною несподіванкою: передбачувані втрати компаній можуть досягти 500 млн євро, пише РБК daily .

Рішення канцлера ФРН Ангели Меркель застало провідних німецьких енергетиків зненацька, адже ніколи раніше влада Німеччини не вживала будь-яких кардинальних заходів без попередніх консультацій з ними. Втім, протестувати концерни не мають наміру, в один голос заявили офіційні представники RWE і E.ON. У нинішній ситуації немає сенсу і в судових позовах, підтверджують експерти галузі.

Тим часом для четвірки німецьких операторів атомних реакторів - RWE, E.ON, EnBW і Vattenfall Europe - нинішній крок уряду Німеччини загрожує великими втратами. Своїх прогнозів на цей рахунок енергоконцерни ще не озвучили, проте, на думку аналітика з банку Macquarie Маттіаса Хекке, їх дохід за три місяці роботи цих семи АЕС міг би скласти майже 500 млн євро. Крім того, слід врахувати, що податок на тепловиділяючі елементи (ТВЕЛ) у розмірі 250 млн євро ними до держскарбниці вже сплачено.

RWE