ua en ru

У різних країнах світу сьогодні пройдуть протести проти фінансових інститутів

Протести проти фінансових інститутів, схожі з акціями "Захвати Уолл-Стріт", сьогодні пройдуть у різних країнах світу.
Мітинги і демонстрації очікуються в Лондоні, Франкфурті-на-Майні, Стокгольмі, Афінах, Мілані, Загребі, Торонто, в різних містах Нової Зеландії, і, звичайно в Нью-Йорку - мегаполісі, де пройшли перші акції проти сучасного економічного устрою. Багато міст, де пройдуть протестні заходи, є фінансовими центрами своїх країн, і проведення походів і демонстрацій саме там не випадково. Найчастіше акції будуть виглядати біля будівель бірж і міністерств фінансів.
Самі учасники майбутніх протестів заявляють, що їх заходи будуть носити мирний характер. Проте поліцейські сили у всіх країнах, де очікуються демонстрації, приведені в стан підвищеної готовності. Напередодні в Мілані натовп студентів увірвався в будівлю банку Goldman Sachs і закидав яйцями офіс іншого банку - UniCredit. На цьому тлі побоювання поліцейського керівництва низки держав з приводу того, що мирні мітинги переростуть у заворушення, виглядають обґрунтованими.
Практично всі акції організовані через соціальну мережу Facebook, де за кілька тижнів до заходів була створена відповідна група. За досить короткий термін в неї вступили безліч прихильників таких заходів. Так, кількість учасників групи, присвяченій лондонським протестам, уже нараховує близько 12 тис. людей.
Акції під назвою "Захопи Уолл-стріт" проти фінансових інститутів і соціально-економічних проблем в США почалися 17 вересня 2011 р. Учасники розбили наметове містечко в районі Уолл-стріт - фінансовому центрі Нью-Йорка. 2 жовтня активісти намагалися перекрити рух по Бруклінському мосту, проте поліція не дала їм це зробити, затримавши близько 700 чоловік. 5 жовтня в Нью-Йорку пройшла наймасштабніша акція протесту, в ній взяли участь від 8 до 12 тис. осіб. Незабаром протести перекинулися на інші американські міста - Вашингтон, Лос-Анджелес, Чикаго, Бостон.