ua en ru

У рамках держпрограми підтримки молодих сімей вартість житла для молоді знизиться в 2 рази, - експерти

Проект закону "Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом" передбачає здешевлення вартості житла для молодих сімей в 2 рази. Про це під час прес-конференції заявив народний депутат України Андрій Пінчук.

Він також пояснив, що якщо зібралася група молодих людей віком від 19 до 35 років, які проживають, наприклад, у Києві, перебувають на обліку в державному фонді, перебувають у шлюбі 3 роки або мають дитину - вони мають право створити молодіжний будівельний кооператив. У такому випадку, за словами Пінчука, держава дає земельну ділянку під забудову безкоштовно. Крім того, молодіжний будівельний кооператив має право самостійно вибирати компанію-забудовника.

"Зараз вже є 88 заявок на участь в такого роду програмах. Такі компанії будуть будувати житло набагато дешевше - з рентабельністю 10-12%" - поінформував Пінчук. Крім того, за даними регіонала, закон передбачає, що упродовж 3-х років сім'ї-учасники кооперативів щомісяця будуть інвестувати в будівництво свого житла.

"У цьому випадку ми розрахували, що приблизно в 2 рази житло буде дешевше" - сказав Пінчук. Якщо ж сім'я не має можливості через якийсь період продовжити інвестування, то вона має право продати проект інший молодий, яка потребує житло сім'ї, за ту суму, яка була вже вкладена в проект. Таким чином, за словами регіонала, повністю повертаються кошти першого власника.

Ще одним механізмом державної підтримки молодих сімей є пільгова оренда, наголосив під час прес-конференції голова правління ГСФУ Леонід Рисухін. "Передбачається, що протягом певного часу, поступово повинен бути створений маневрений державний фонд. Він дасть можливість молодій сім'ї зняти житло, де, передбачається, потрібно буде платити за комунальні послуги та послуги експлуатації. Тобто: орендної плати зверху не повинно бути" - сказав Рисухін. За його словами, це можливість для молодої сім'ї протягом якогось періоду "адаптуватися до життя".

Нагадаємо, Проект закону "Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом" пройшов перше читання у ВРУ.