ua en ru

У Раду проходять партії Порошенка, Ляшко, Яценюка, Садового, Тимошенко, Бойко і Тігіпко, - КМІС

Прохідний бар'єр у Верховну Раду долають партія "Блок Петра Порошенко", Радикальна партія Ляшка, "Народний фронт" Арсенія Яценюка, партія "Об'єднання "Самопоміч" Андрія Садового, партія "Батьківщина" Юлії Тимошенко, партія "Опозиційний блок" Юрія Бойка і партія Сергія Тігіпка "Сильна Україна".

Прохідний бар'єр у Верховну Раду долають партія "Блок Петра Порошенко", Радикальна партія Ляшка, "Народний фронт" Арсенія Яценюка, партія "Об'єднання "Самопоміч" Андрія Садового, партія "Батьківщина" Юлії Тимошенко, партія "Опозиційний блок" Юрія Бойка і партія Сергія Тігіпка "Сильна Україна". Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології спільно з інститутом "Демократичні ініціативи " Ілька Кучеріва", передає кореспондент РБК-Україна.

За даними соцконтор, у виборах Ради 26 жовтня планують взяти участь 55% громадян.

"Планують брати участь безумовно 55% опитаних. Ще 24% не виключають таку можливість. З них скоріше так - 19%, швидше ні - 5%. 20% точно не прийдуть", - повідомив на прес-конференції в Києві генеральний директор КМІС Володимир Паніотто.

При цьому зі своїм вибором визначилися приблизно 54%. Виходячи з цього, голоси б розподілилися наступним чином:

Партія "Блок Петра Порошенко "- 30,4%.
Радикальна Партія Олега Ляшка - 12,9%.
Політична партія "Народний фронт" - 10,8%.
Політична партія "Об'єднання "Самопоміч" - 8,5%.
Політична партія "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" - 7,5%.
Політична партія "Опозиційний блок" - 5,9%.
Партія Сергія Тігіпка "Сильна Україна" - 5,6%.
Політична партія "Громадянська позиція " (Анатолій Гриценко)"- 4,8%.
Комуністична партія України - 4,1%.
Політична партія "Всеукраїнське об'єднання "Свобода" - 3,1%.
Політична партія "Правий сектор"- 1,9%.
Політичної партії "Заступ" - 1,4%.
Інші партії -3,2%.

Блок Порошенко, за словами Паніотто, лідирує у всіх регіонах, крім південних і східних.

Директор "Демініціатив" Ірина Бекешкіна в свою чергу нагадала, що новий парламент буде сформований не тільки за рахунок партійних списків, але й за рахунок мажоритарних округів.

"Однак ми бачимо, що 47% опитаних взагалі не знають жодного кандидата по своїх округах. Тільки 16% вирішили за кого голосувати, а не вирішили взагалі - 55%. Тому ситуація дуже не визначена", - зазначила вона.

Опитування проводилося з 9 по 18 жовтня. Було опитано 2025 респондентів віком від 18 років, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім Криму). У Луганській і Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, контрольованих Україною.

Статистична похибка вибірки не перевищує: 3,4% для показників близьких до 50%, 3,1% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,5% - для показників близьких до 5%.

Нагадаємо, напередодні виборів Ради зафіксовано рекордну кількість українців, які не визначилися з вибором.