ua en ru

У Раді вимагають прискорити надання статусу переселенців для жителів Дебальцеве

У Верховній Раді вимагають прискорити процес надання статусу переселенців для жителів Дебальцеве (Донецька область). Про це в ході комітетських слухань заявила народний депутат фракції "Блок Петра Порошенко", представник Президента з питань мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, голова комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Група депутатів ще 10 днів тому направила лист у Кабмін, щоб люди, які вимушено покинули Дебальцеве, оперативно отримали статус переселенців, отримали кошти, матеріальну допомогу, які передбачені законодавством. Це ж стосується переселенців з інших 25 населених пунктів, сіл та поселень", - заявила Геращенко.

Геращенко зазначила, що депутати отримали відповідь лист від КМУ, де зазначається про прийняття рішення про оперативне надання статусу внутрішньо переміщених осіб цим людям із забезпеченням усіма матеріальними гарантіями.

Однак, за словами Геращенко, в реальності ситуація не така райдужна, як рапортує КМУ. Процес надання такого статусу часто затягується на кілька місяців. Аж до того, що переселенці протягом 3 місяців залишаються без будь-якої матеріальної допомоги, житла, робочих місць, і змушені розраховувати тільки на себе або допомогу волонтерів.

"Тому ми наполягаємо на тому, щоб процес надання такого статусу і гарантій, був прискорений", - зазначила вона.

Нагадаємо, Кабмін розширив перелік населених пунктів, мешканці яких можуть отримати статус вимушених переселенців, ще на 30 міст і селищ.