ua en ru

В.П'ятницький: Терміни підписання угоди про створення ЗВТ з ЄС поки неясні

Терміни підписання угоди про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським Союзом поки неясні. Про це сьогодні заявив перший заступник міністра економіки з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо говорити про часові рамки, то в ЄС вони свої, а в України вони дещо відрізняються. Все буде залежати від змісту і від того, про що ми домовимося. Нас сьогодні зміст влаштовує не повністю. Деякі речі, ми відчуваємо, нам сьогодні нав'язують", - сказав В.П'ятницький.
У свою чергу представники ЄС озвучили більш конкретні терміни. "Технічний процес може зайняти ще кілька місяців", - сказав представник генерального директорату "Торгівля" Єврокомісії Філіп Куїссон.
На сьогоднішній день вже проведено 13 раундів, переговори йдуть за 18 напрямами, починаючи зі ставок тарифів, які будуть діяти з моменту підписання, і закінчуючи питанням відповідності законодавства в сфері санітарних.
Нагадаємо, переговори почалися відразу після завершення процесу вступу України до Світової організації торгівлі в лютому 2008 р. Переговори здійснюються на квартальній основі і поступово поширюються на нові сфери. У довгостроковій перспективі, за оцінками експертів, наслідком угоди між Україною та ЄС має стати підвищення рівня добробуту всього населення України на 5%. Середня заробітна плата повинна зрости в Україні на 4-5%.