ua en ru

В.П'ятницький: Експорт з України до ЄС в 2008 р. зріс в 1,7 рази завдяки вступу до СОТ

Експорт до країн - членів ЄС у 2008 р. зріс в 1,7 рази порівняно з 2007 р., в тому числі завдяки припиненню квотування експорту металопродукції та товарів легкої промисловості. За період безквотової торгівлі обсяги експорту української текстильної продукції до країн ЄС зросли більше ніж удвічі. Про це повідомив заступник міністра економіки України Валерій П'ятницький під час "круглого столу" "Два роки України у СОТ: наслідки для агропромислового комплексу" в рамках XII Міжнародної агропромислової виставки-ярмарку, передає прес-служба міністерства.

За його словами, за 2008 р. більш ніж в 1,8 рази збільшився зовнішньоторговельний оборот між Україною та США, в 1,6 рази з африканськими країнами. Подальше збільшення обсягів торгівлі було уповільнено чинниками світової фінансово-економічної кризи.

"Набуття членства в СОТ дало змогу нашій державі не тільки стати повноцінним гравцем на світовому ринку, а й взяти участь у формуванні якісно нових параметрів світової торгівлі на найближчі роки. Загальний аналіз зовнішньоторговельних відносин України свідчить, що вступ держави до СОТ позитивно вплинув на гармонізацію торговельно-орієнтованого законодавства держави з договірно-правовою системою СОТ і сприяв активізації торговельних відносин з країнами-членами організації", - наголосив заступник міністра.