ua en ru

В.Путін запропонував з травня 2011 р. збільшити вивізні митні збори на нафтопродукти (доповнення)

Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін запропонував з травня 2011 р. збільшити вивізні митні збори на нафтопродукти і паралельно подумати про зниження податку на видобуток корисних копалин (НДПІ) або акцизів для нафтових компаній. Про це він повідомив на засіданні президії уряду РФ, передає РБК.
В ході засідання прем'єр-міністр поцікавився у заступника міністра енергетики РФ Сергія Кудряшова причинами виникнення дефіциту бензину у ряді регіонів РФ. С.Кудряшов відповів, що в даний момент компаніям вигідно експортувати бензин, чим реалізовувати на внутрішньому ринку. Крім того, частина нафтопереробних заводів (НПЗ) не готова виконувати регламент "Євро-3" (екологічний стандарт, регулюючий вміст шкідливих речовин у вихлопних газах транспортних засобів з дизельними і бензиновими двигунами). Також заступник голови Міністерства енергетики (Міненерго) РФ повідомив, що низка незалежних збутових компаній в очікуванні підвищення цін на нафтопродукти на внутрішньому ринку припиняли продажі бензину.
Коментуючи вислів заступника міністра, В.Путін доручив Міненерго до кінця дня представити пропозиції по підвищенню експортних мит на нафтопродукти з травня 2011 р. "Збільшення мит - це збільшення напруги на нафтові компанії, тому Міненерго і Мінфіну доручаю представити пропозиції по можливому коректуванню податкового навантаження на нафтовий сектор. Це може бути зменшення НДПІ або акцизів", - сказав голова уряду РФ.
За його словами, також необхідно створити реєстр всіх незалежних збутових компаній, аби регулюючі органи мали можливість їх контролювати. Також В.Путін доручив Федеральній антимонопольній службі представити пропозиції по подальшому розвитку торгівлі нафтопродуктами через біржу. "Ми не можемо допустити, аби хоч десь люди відчували дефіцит нафтопродуктів. Зниження податкового навантаження - це рух в правильному напрямі, проте зовнішня кон'юнктура зараз дуже сприятлива і дозволяє деяким компаніям не забувати про своїх акціонерів і виплачувати великі дивіденди. Це добре, дай їм бог здоров'я, але потрібно думати і про масового споживача", - сказав прем'єр-міністр РФ.
Раніше сьогодні С.Кудряшов повідомляв, що Росія для стабілізації ситуації на внутрішньому ринку в травні 2011 р. припиняє експорт бензину. За його словами, напередодні керівництво Міненерго РФ домовилося з вертикально інтегрованими нафтовими компаніями (ВІНК) про повне припинення постачань бензину на експорт і перерозподіл цих обсягів на внутрішньому ринку.