ua en ru

В.Путін: Уряд РФ починає розподіл 1,3 млн т зерна з інтервенційного фонду

У Російській Федерації (РФ) сьогодні, 16 жовтня, будуть випущені розпорядження про розподіл 1 млн 300 тис. т зерна з інтервенційного фонду, підписані напередодні. Про це повідомив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін у прямому ефірі спеціальної програми "Розмова з Володимиром Путіним. Продовження", повідомляє РБК.

За його словами, продовольче зерно буде направлено до Москви, Санкт-Петербургу, Московської і Ленінградської областей. Крім того, окремо буде направлено фуражне зерно в регіони, які потребують розвитку тваринництва.

Раніше В.Путін заявляв, що Росія готова продавати зерно з інтервенційного фонду в разі подальшого підвищення цін на нього.
Зараз в державному фонді знаходиться 9,6 млн т зерна врожаю 2005 р., 2008 р. і 2009 р. на загальну суму 44,5 млрд руб. Зерно зберігається на 466 підприємствах у 56 регіонах Росії.

Нагадаємо, що у зв'язку з рекордною спекою і що послідувала за нею посухою влада ухвалила рішення про введення з 15 серпня до 31 грудня 2010 р. заборони на експорт з Росії зернових культур. Потім уряд РФ продовжив мораторій на експорт зерна до 1 липня 2011 р. В даний час експортне ембарго діє відносно пшениці і меслину, ячменю, жита, кукурудзи. Раніше президент РФ Дмитро Медведєв відзначав, що ембарго на експорт зерна з Росії може бути відмінене лише після остаточного підбиття підсумків збиральної кампанії.

Внутрішня потреба країни в зернових ресурсах на поточний сільськогосподарський рік оцінюється в 77 млн т. За раніше озвученим оцінками Міністерства сільського господарства (Мінсільгосп) РФ, кількість зібраного зерна (трохи більше 60 млн т) і перехідні запаси на 1 липня 2010 р. (26,3 млн т) дозволять створити заділ і на 2011 р. Нагадаємо, що в 2009 р. в Росії було зібрано 97 млн т зерна, в 2008 р. - 108 млн т.