ua en ru

У проекті Податкового кодексу містяться процедура автоматичного відшкодування ПДВ і критерії відбору компаній для його отримання

У проекті Податкового кодексу містяться процедура автоматичного відшкодування ПДВ і критерії відбору компаній для його отримання, пише «Комерсант-Україна».

Підприємства, що претендують на нього, повинні, зокрема, мати штат більше 20 людей, а середня зарплата повинна удвічі перевищувати мінімальну; розбіжності податкового кредиту і зобов'язань не можуть перевищувати 10% від заявленої до відшкодування суми; сама компанія не повинна проходити процедуру банкрутства. За невчасне відшкодування ПДВ фінансово відповідатиме держава, а за необгрунтовані заявки на його відшкодування - бізнес. Якщо в серпні пропонувався штраф у розмірі 10% від суми неправомірної заявки, то зараз - 25%. При другому і третьому виявленні порушення розмір санкції складе 50-75%. Такі ж штрафи застосовуватимуться при необгрунтовано заявлених збитках.

При доопрацюванні проекту Податкового кодексу уряд залишив податківцям право без попередження проводити контрольні перевірки платників. Крім того, в документі не опинилося вказівки на мінімальний розмір депозиту фізосіб (було обіцяно 200 тис. грн), з доходу від якого стягуватиметься п'ятипроцентний податок. При цьому уряд запропонував оподатковувати дисконтний дохід, отриманий власниками облігацій. Обіцяне раніше оподаткування предметів розкоші у вигляді акцизів на літаки, вертольоти і яхти планується ввести тільки в 2014 р.

Уряд також відмовився від заміни податку з власників транспортних коштів на додаткову ставку акцизу на бензин. Застосування податковими органами звичайних цін на оподаткування почнеться не раніше 2015 р.