ua en ru

У проекті бюджету-2012 передбачена стаття, якою скасовуються всі пільги, а механізм їх встановлення передається Кабміну, - Соболєв

У проекті держбюджету на 2012 р. передбачена стаття, в якій скасовуються всі пільги, а механізм їх встановлення передається Кабінету міністрів. Про це заявив прем'єр-міністр опозиційного уряду, член фракції БЮТ-Батьківщина Сергій Соболєв, передає кореспондент РБК-Україна.
"Пан (Петро) Мельник, який виступав від фракції Партії регіонів вніс до проекту бюджету статтю, в якій він пропонує скасувати всі пільги, які, геніальна ідея Міністерства фінансів, буде встановлювати Кабінет міністрів", - сказав Соболєв, додавши, що фракція БЮТ- Батьківщина за прийняття цього документа голосувати не буде.
Також парламентарій підкреслив, що всупереч бюджетному кодексу в проекті закону про державний бюджет запропоновано включити до доходів загального фонду платежі, які мають цільову спрямованість. За словами Соболєва, "такої практики в Україні поки не було і вона не повинна з'являтися".
Він підкреслив, що проект бюджету був підготовлений урядом і зокрема Мінфіном без прогнозу Національного банку щодо грошово-кредитної політики.
Соболєв нагадав, що цей документ мав бути підготовлений Мінфіном ще до 15 вересня поточного року, але не маючи такого документа, Мінфін спрогнозував в бюджеті на 2012 р. курс долара на рівні 8,1 грн.

У той же час, перший заступник голови парламентського комітету з питань бюджету, народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук'янов спростував критику Сергія Соболєва на адресу Кабміну про те, що при плануванні проекту бюджету на 2012 р. Кабінет міністрів не прийняв до уваги прогноз Національного банку про грошово-кредитної політики України на 2012 р., оскільки, за словами Лук'янова, такої програми не існує.
"Це не правда", - сказав Лук'янов і додав: "Ми обговорили з представниками НБУ і Мінфіну, комітету з питань бюджету питання колізій законодавства та вимоги МВФ, які були відпрацьовані і включені в прогноз показників, і на цьому розроблявся бюджет".
Також на питання про те, чи внесена в тіло законопроекту стаття про скасування пільг і передачі механізму їх надання, Лук'янов підкреслив, що "це не правда". Він зазначив, що цієї статті в законопроекті немає.