ua en ru

У проектах резолюції Європарламенту щодо України немає згадки про санкції, - документи

Ні в одному з проектів резолюції Європарламенту по Україні немає згадки про можливі санкції на адресу України у зв'язку з порушенням нею демократичних стандартів. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна", яке має в своєму розпорядженні копії документів.

Однак Європейська Народна партія (ЄНП), повідомляє видання, пропонує ввести "м'який" політичний бойкот української частини Євро-2012. Документ, підготовлений даною групою, нагадує що "високопоставлені європейські політики вже вказали, що не мають наміру відвідувати матчі чемпіонату в Україні", а також рекомендує "тим політикам, хто все ж відвідає матчі в Україну в приватному порядку, брати до уваги політичну ситуацію в країні і шукати можливість для побачення з політичними затриманими ".

Позиції найбільших фракцій щодо Євро-2012 різняться - СД лише констатує той факт, що ряд європейських політиків закликали до "політичного бойкоту" матчів, проведених в Україну, і пропонує ЄП не реагувати на цей факт. Тим часом в підсумковий текст резолюції напевно увійдуть рекомендації до політиків з даного питання. Так, група Європейських консерваторів і реформаторів (ЄКР, 56 депутатів), традиційно залучена в процес вироблення рішень по Україні, пропонує схвалити політичний бойкот від імені Європарламенту. Це рішення "пошле сильний сигнал українській владі і здатне привести до зміни курсу, обраного владою щодо опозиціонерів, заарештованих за політичними мотивами", вважають представники ЄКР.

Всі проекти резолюції пропонують наголосити, що перспектива підписання угоди про асоціацію (УА) між Україною та ЄС залежить від того, чи повернеться Київ до дотримання принципів верховенства права і чи зможе України забезпечити проведення чесних і вільних парламентських виборів в жовтні 2012 року. Тим часом серед фракцій немає єдиної думки про те, чи треба включати в цей список вимога про участь у виборах лідерів опозиції.

Незважаючи на намір соціал-демократів піддати жорсткій критиці своїх українських соратників, проект резолюції авторства СД показує, що співпраця даної групи з Партією регіонів продовжується. Документ, крім критичних зауважень, містить також ряд виправдань діяльності української влади. У проектах інших груп дані тези відсутні.
Так, СД пропонує відзначити демократичність української влади, "регулярно допускають до Юлії Тимошенко іноземних відвідувачів", в той час як ЄНП, навпаки, обурюється у зв'язку з недопуском до неї посла ЄС Жозе Мануела Пінту Тейшейри. Соціал-демократи також привітали ініціативи українського прем'єра Миколи Азарова, який запросив європейських експертів до спостереження за касаційним процесом у справі Юлії Тимошенко. Розділ, який вимагає від української влади забезпечити лікування екс-прем'єра, депутати СД доповнили закликом на адресу Тимошенко "повністю дотримуватися запропоноване їй лікування".

У проекті групи СД примітний також пункт, адресований швидше європейським властям, ніж українським. Партнери Партії регіонів в ЄП нагадують, що існують гравці, які підштовхують Київ до розриву відносин із ЄС. "Російська Федерація надає надмірний тиск на Україну з метою недопустити створення зони вільної торгівлі з ЄС, а замість цього включити її до Митного союзу з Росією Білорусією і Казахстаном". Ця фраза, одного разу фігурувала в резолюції ЄП, з високою часткою ймовірності увійде в документ і цього разу. Також в тексті швидше за все буде нагадування про те, що Україна зберігає за собою право претендувати на членство в ЄС за умови дотримання нею критеріїв членства - поваги принципів демократії, прав людини та фундаментальних свобод.

Сьогодні політичні групи ЄП мають намір виробити спільний проект резолюції, який буде винесений на голосування в четвер. Істотний вплив на підсумковий текст документа може надати позиція Юлії Тимошенко, про яку депутатів повідомить віце-президент ЄП Яцек Протасевич, який зустрічався з Тимошенко в минулу суботу. Одним з головних сигналів, які Тимошенко передала колегам з ЄС, стало її прохання заморозити підписання угоди про асоціацію. На сьогоднішній день неясно, чи готові депутати внести в резолюцію відповідний пункт. Станом на понеділок в проектах документа дана вимога була відсутня.