ua en ru

Тимошенко виступає проти підписання і ратифікації УА Євросоюзом, - віце-президент Європарламенту

Віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич за підсумками зустрічі з екс-прем'єр міністром України Юлією Тимошенко 19 травня заявив, що Тимошенко виступає проти підписання і ратифікації Європейським союзом угоди про асоціацію (УА). Про це з посиланням на польське інформагентство РАР повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Як зазначає видання, Тимошенко вже кілька разів змінювала свою думку щодо підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. В середині липня минулого року екс-прем'єр закликала ЄС не відкладати підписання документа через проблеми з демократією в Україні. Пізніше вона різко змінила думку, заявивши, що, підтримавши зближення з України в нинішній ситуації, ЄС "зіграє на руку Януковичу і його банді". У листопаді Тимошенко знову зайняла іншу позицію: від її імені до органів влади Євросоюзу і провідні світові ЗМІ було розіслано лист, в якому вона закликала ЄС не ставити європейське майбутнє Україна в залежність від ситуації з демократією і від кримінальної справи стосовно неї. "Прошу підписати і ратифікувати угоду, навіть якщо влада свідомо не виконає умов останньої резолюції Європарламенту", - звернулася тоді екс-прем'єр до світової громадськості.

У фракції "БЮТ-Батьківщина" наполягають, що Тимошенко не закликала заморозити процес підписання і ратифікації договору про асоціацію Україна-ЄС, а лише визнала таку політику Європарламенту правильною. "Протасевичу як віце-президенту було важливо поставити це питання і почути відповідь, чи правильно чинить Європарламент. Юлія Володимирівна відповідає: "Я не закликаю (до заморожування процесу ратифікації і підписання угоди), я не підтримую, але вважаю, що це правильно, і розумію таку позицію", - розтлумачив голова підкомітету з питань євроінтеграції Андрій Шкіль "БЮТ-Батьківщина".

Українським журналістам Протасевич розповів, що в бесіді з Тимошенко торкнувся чотирьох тем, але не став вдаватися в подробиці розмови і обмежився загальними фразами. "По-перше, ми говорили про умови, в яких знаходиться пані Тимошенко в лікарні, по-друге, я запитував, чи потрібні їй додаткові лікарі, як запропонував пан Шульц (голова Європейського парламенту Мартін Шульц). По-третє, запитав, погодилася б вона на те, щоб на розгляд касації у її справі прибув представник Європарламенту. І нарешті, ми говорили про відносини України і ЄС в цілому та їх майбутньому ", - повідомив політик. За словами Протасевича, Тимошенко не проти присутності представника Європарламенту на розгляді касації, однак вона підкреслила, що це має бути людина, чий авторитет не викликає сумнівів.

Протасевич зазначив, що Тимошенко "знаходиться в дуже складному психоемоційному стані". Причиною тому - "відсутність душевного спокою", викликане постійним відеоспостереженням. За словами Протасевича, Тимошенко стверджує, що, крім відеокамер в палаті, а також приміщеннях, де проходять процедури, скрізь встановлені приховані відеокамери.

Нагадаємо, спочатку передбачалося, що віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич в суботу, 19 травня, візьме участь у святкових заходах, присвячених Дню Європи в Києві. Проте напередодні стало відомо, що його плани змінилися, і він має намір провести зустріч з екс-прем'єром Юлією Тимошенко. Як відомо, з 9 травня вона проходить курс лікування в Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" в Харкові.

Раніше за підсумками візиту до Тимошенко Протасевич заявляв, що екс-прем'єр задоволена лікуванням, запропонованим Хармсом.