ua en ru

У Придністров'ї настав "день тиші" перед другим туром виборів Президента

У Придністров'ї настав "день тиші" перед другим туром виборів президента Придністровської Молдавської Республіки (ПМР), який пройде 25 грудня 2011 р. Як повідомили в Центральній виборчій комісії (ЦВК) республіки, сьогодні заборонена будь-яка передвиборна агітація, поширення інформаційних матеріалів з закликом голосувати за того чи іншого кандидата, показ телепередач, пов'язаних з виборами.

У другий тур виборів президента ПМР вийшли екс-голова парламенту Євген Шевчук і чинний спікер придністровського парламенту, лідер партії "Оновлення" Анатолій Камінський, які в першому турі набрали, відповідно, 38,55% і 26,3% голосів. Сенсацією першого туру стала поразка на виборах беззмінного президента ПМР Ігоря Смирнова, який очолював республіку протягом 20 років і балотувався на п'ятий президентський термін поспіль. Він зайняв лише третє місце з 24,66% голосів і вибув з подальшої боротьби за пост.
Таким чином, за підсумками другого туру виборів буде названо другий президент Придністров'я, який буде очолювати невизнану республіку протягом найближчих п'яти років. Лідера партії "Оновлення" Камінського підтримує Кремль і партія "Єдина Росія". Він заявив, що в разі своєї перемоги готовий запропонувати Є. Шевчуку пост прем'єр-міністра.

Для організації голосування у другому турі президентських виборів в ПМР утворено 259 виборчих дільниць. Повторне голосування вважається таким, що відбувся незалежно від числа виборців, що взяли в ньому участь. Кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів, вважається обраним на посаду президента Придністров'я.

Передбачається, що ЦВК Придністров'я оголосить попередні підсумки голосування вранці 26 грудня ц.р., а остаточні результати виборів - протягом п'яти днів. За Конституцією Придністров'я, новообраний президент приносить присягу не пізніше 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів. Складення присяги є моментом вступу на посаду президента. До тих пір президентом ПМР залишається чинний глава республіки Смирнов.