ua en ru

У Придністров'ї почалося голосування на президентських виборах

У Придністров'ї почалося голосування на виборах Президента Придністровської Молдовської Республіки (ПМР). Як повідомив журналістам голова Центральної виборчої комісії ПМР Петро Денисенко, голосування проходить на всіх 259 відкритих виборчих ділянках. Воно почалося о 7:00 за київським часом і продовжиться до 20:00.
Однією з особливостей нинішніх виборів Президента ПМР є те, що вперше всі виборчі ділянки обладнані камерами відеоспостереження і на них обмежена можливість використання мобільних телефонів. Зокрема, всі дзвінки, як членам виборчої комісії, так і виборцям, дозволено здійснювати тільки за 5 м від ділянки. На виборчій ділянці користуватися мобільним телефоном можна буде тільки голові дільничної виборчої комісії.
Президента в Придністров'ї обирають на основі загального виборчого права при таємному голосуванні по мажоритарній системі. Щоб вибори Президента ПМР відбулися, явка повинна скласти більше 50% виборців. Переможцем президентської гонки вважатиметься той кандидат, який набере 50% плюс один голос виборців, що прийшли до урн для голосування. Якщо 11 грудня 2011 р. не буде визначений явний лідер, то другий тур виборів проведуть через 14 днів. За останніми даними, виборча база в ПМР складає більше 402 тис. осіб. Термін повноважень Президента - 5 років. Згідно з прийнятими в червні цього року поправками до Конституції ПМР, період перебування на посаді Президента обмежений двома виборчими термінами. Проте ці поправки не мають зворотної сили і не стосуються попередніх чотирьох президентських термінів нинішнього глави ПМР, 70-річного Ігоря Смирнова.
У виборах Президента ПМР беруть участь шість кандидатів: голова Верховної ради (парламент) Анатолій Камінський, екс-спікер придністровського парламенту Євгеній Шевчук, голова Придністровської Комуністичної партії Олег Хоржан, чинний глава Придністров'я Ігор Смирнов, депутат Верховної ради Придністров'я, лідер партії "Прорив" Дмитро Соїн, а також політолог і журналіст Андрій Сафонов.
Планується, що основна боротьба розвернеться між нинішнім главою Придністров'я Смирновим, який очолює невизнану ПМР більше 20 років і балотується на п'ятий президентський термін підряд, і головою парламенту республіки, лідером партії "Оновлення" Камінським. При цьому Смирнов втратив підтримку Москви, його син і невістка підозрюються в розкраданні сотень мільйонів рублів з російської гуманітарної допомоги, що призначалася для пенсіонерів. Проти Олега Смирнова Слідчий комітет РФ порушив декілька кримінальних справ, його планується оголосити в міжнародний розшук через Інтерпол у зв'язку з тим, що він відмовився приходити на допит і покинув територію РФ. В той же час, на підтримку Камінського висловилися представники правлячої в РФ партії "Єдина Росія".
Смирнов заявив раніше, що вирішив балотуватися на черговий президентський термін всупереч радам і волі Москви, вважаючи, що відмова від участі у виборах буде розцінена як "дезертирство" і "зрада інтересів Придністров'я". Смирнов сказав, що готовий піти з посади Президента відразу ж після визнання незалежності ПМР. В той же час офіційні особи Росії, зокрема глава адміністрації президента РФ Сергій Наришкін, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, посол Росії в Молдові Валерій Кузьмін неодноразово заявляли, що Смирнову пора йти.
ЦВК Придністров'я планує оголосити попередні підсумки виборів 12 грудня. На виборах заборонено проводити exit-poll - опит виборців при виході з ділянок для голосування.