ua en ru

У Празі сьогодні відбудеться поховання Вацлава Гавела

У чеській столиці 23 грудня 2011 р. відбудеться поховання першого Президента республіки Вацлава Гавела, що пішов з життя 18 грудня ц. р., повідомляє ВВС.
Офіційна церемонія прощання і літургія пройдуть в кафедральному соборі Святого Віта. Тут буде оголошена хвилина мовчання на згадку про покійного, після чого в місті завиють сирени, і впродовж трьох хвилин дзвонитимуть дзвони всіх празьких соборів і каплиць. У пам'ять Гавела з гармати, встановленої на найзнаменитішій в країні горі Петршин, буде зроблено 21 постріл. Після цього почнеться заупокійна меса, яку проведуть празький архієпископ Домінік Дука і єпископ Вацлав Малий.
На державні похорони запрошена близько тисячі гостей зі всього світу. Згідно з даними МЗС республіки, до Праги приїдуть 50 іноземних делегацій. Серед високих гостей - Президенти Фінляндії, Франції, Грузії, Угорщини, Австрії і Словаччини, а також колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, чинний держсекретар США Хілларі клінтон і її чоловік екс-Президент Білл Клінтон. Польщу представлять колишній Президент Лех Валенса і спікер сенату Богдан Борусевич. Від Росії на похорони приїде уповноважений з прав людини в РФ Володимир Лукін.
За процедурою прощання за участю колишніх і діючих глав держав з різних країн за допомогою встановлених на площах величезних екранів стежитимуть тисячі простих чехів, що з'їжджаються в столицю з різних міст.
Офіційна церемонія завершиться виступами Президента республіки Вацлава Клауса, міністра закордонних справ Карела Шварценберга і колишнього держсекретаря США Олбрайт. Окрім цього в соборі зачитають отримане з Ватикану у зв'язку із смертю Гавела лист папи римського Бенедикта XVI.
Гавел народився в Празі 5 жовтня 1936 р. у сім'ї багатого підприємця. Кар'єру почав як письменник. Пізніше брав участь в дисидентському рух, в 1968 р. після подій "Празької весни" був активістом опору правлячому в тодішній Чехословацькій Соціалістичній Республіці режиму. У 1989 р. став одним з ініціаторів створення "Громадянського форуму". У 1989-1992 рр. виконував обов'язки Президента Чехословакії. У зв'язку з розділом держави виявився останнім лідером цієї країни. У 1993 р. став першим Президентом Чехії і перебував при владі до 2003 р.
Гавел помер 18 грудня 2011 р. після важкої і тривалої хвороби у віці 75 років в своєму будинку недалеко від міста Трутнов.