ua en ru

У ПР запропонували заборонити всім нардепам всіх скликань займати посади в держструктурах

21 липня в ході погоджувальної ради представників депутатських фракцій Верховної Ради голова парламентської фракції ПР Олександр Єфремов озвучив основні положення проекту закону про люстрацію, який ініціюватиме Партія регіонів. Про це повідомляє прес-служба фракції Партії регіонів.

Згідно з проектом закону люстрація повинна поширюватися на всіх українців, що професійно працювали в структурах Комуністичної партії Радянського Союзу, Комуністичної партії України (до їхньої заборони в 1991 році) і Всесоюзного ленінського комуністичного союзу молоді (до його ліквідації у 1992 році).

Також передбачається норма, що забороняє займати посади в державних структурах або балотуватися до рад усіх рівнів всім без винятку народним депутатам України усіх скликань (1990-2014 роки), всім прем'єр-міністрам, віце-прем'єрам уряду, міністрам, головам державних комітетів і служб, головам обласних державних адміністрацій, президенту України, головам Адміністрації Президента і секретаріату Президента, секретарям Ради національної безпеки і оборони України - тобто всім, хто несе персональну відповідальність за здійснення влади в країні в період з 1991 по 2014 роки.

Коментуючи дану ініціативу представників Партії регіонів, політолог, керівник Фонду "Українська політика" Кость Бондаренко, назвав цю пропозицію резонансною. "Фактично мова йде про повне обнулення політичного ландшафту України і прихід нових політиків і нових політичних проектів, не обтяжених тягарем минулого, але в той же час позбавлених компетенції і розуміння суті безлічі процесів", - зазначив він.
За словами політолога, голосування з даного законопроекту має або показати готовність українських політиків бути до кінця чесними з собою, або продемонструвати абсурдність і ангажованість самої постановки питання про люстрацію, яка, як показує досвід, перетворюється із інструменту встановлення справедливості в інструмент зведення рахунків з політичними супротивниками.

"До речі, Олександр Єфремов - в минулому перший секретар обкому комсомолу, губернатор Луганської області, народний депутат кількох скликань - не приховує, що і сам може потрапити під дію норм цього закону у разі його прийняття, і тому навряд чи його можна звинуватити в лицемірстві і політиканстві. Депутатам пропонується своєрідний тест на чесність, після якого треба або піти з політики (всім і одночасно), або ж забути про слово "люстрація", - додав Бондаренко.