ua en ru

У полоні у сомалійських піратів перебувають мінімум 474 моряка, - правозахисники

У полоні у сомалійських піратів на цей момент знаходяться щонайменше 26 іноземних суден і одна баржа, а також як мінімум 474 моряка, включаючи двох громадян Великобританії, що ходили біля берегів Сомалі на власній яхті. Такі дані наводить правозахисна організація Ecoterra International, повідомляє РБК з посиланням на китайське інформаційне агентство "Сіньхуа".
Відзначається, що, за даними європейської антипіратської місії EU NAVFOR, чекають звільнення 19 суден, включаючи корейське, захоплене минулого тижня.
При своїх розрахунках Ecoterra не брала зважала на дрібні суди, які належать єменським або іранським власникам, а також компаніям з інших не надто впливових країн. "Менші і більш старі кораблі часто обслуговуються великим екіпажем, ніж великі і сучасні, а тому відіграє роль лише благополуччя моряків, а не застраховані суди", - говориться в документі. Тим часом фахівці Ecoterra впевнені, що при будь-якій структурі підрахунків нинішнє число викрадених судів - найбільше з коли-небудь зафіксованих.
Нагадаємо, що сомалійські пірати концентруються в Аденській затоці, розташованій між Сомалі і Єменом. Це основний морський шлях між Європою і Азією. Їм у тому числі користуються нафтові танкери, що транспортують нафту з країн Близького Сходу. Статистика показує, що близько 4% світових поставок палива здійснюється по даному маршруту.