ua en ru

В.Онопенко: Судді мають достатньо інструментів для винесення рішень щодо взяття під варту

У суддів достатньо інструментів для того щоб виносити зважені рішення для взяття під варту тієї чи іншої особи. Про це РБК-Україна заявив голова Верховного суду України (ВСУ) Василь Онопенко, коментуючи позицію Міністерства юстиції щодо необхідності напрацювання ВСУ рекомендацій для суддів з цього приводу.
"Мова йде про взяття під варту, арешти. Це проблема дійсно існує. Але не в площині законодавства, адже Кримінально-процесуальний кодекс (КПК) чітко передбачає, коли можна брати особу під варту. Нажаль судді і суди сьогодні в якійсь мірі ігнорують чинне законодавство і досить легко дають рішення щодо взяття під варту замість інших запобіжних заходів Я вважаю що це треба виправляти", - сказав В.Онопенко.
Голова ВСУ заявив, що постави пленуму ВСУ з цього приводу не потрібно, оскільки вже є відповідно постанова ВСУ, в якій містяться рекомендації і роз'яснення. Він наголосив, що роз'яснення пленуму ВСУ мають лише рекомендаційний характер і кожен суддя має керуватися КПК, приймаючи рішення про арешт чи взяття під варту. В.Онопенко додав, що коли ВСУ повернуть повноваження по узагальненню судової практики, тоді ВСУ повернеться до цієї проблеми і повторно надасть рекомендації.