ua en ru

В.Онопенко поінформував ЄК про результати проведення судової реформи в Україні

У Верховному суді України (ВСУ) 23 березня відбулася зустріч голови ВСУ Василя Онопенка і голови Представництва Європейського союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, передає прес-служба ВСУ.

В.Онопенко поінформував представника ЄК про результати судової реформи в Україні. Жозе Мануель Пінту Тейшейра зауважив, що Європейська комісія готова надавати допомогу у реалізації цих реформ, але вони не можуть впроваджуватися поспіхом. Він також зазначив, що суди в Україні не повною мірою захищають права громадян. Представник ЄК висловив сподівання, що рекомендації Венеціанської Комісії щодо Закону України "Про судоустрій і статус суддів" будуть взяті до уваги.
Ж.-М.Тейшейра поставив питання голові ВСУ щодо повноважень Верховного суду України, кількості надходження справ від України до Європейського суду з прав людини, станом виконання його рішень державою Україна. Серед проблем, які існують у судовій системі України, представник ЄК назвав корупцію, відсутність об'єктивності та незалежності.
В.Онопенко повідомив голові Представництва ЄС, що ВСУ виступив з ініціативою проведення міжнародного круглого столу в рамках головування України в Комітеті міністрів Ради Європи (11 травня 2011 р. Турція передає головування Україні) "Роль верховного суду в захисті прав людини на національному рівні". Голова ВСУ також поінформував Ж.-М.Тейшейра про реалізацію проекту ЄС "Прозорість та ефективність функціонування судової системи України: компонент державної служби", у рамках якого близько двох тисяч працівників судів України пройшли навчання управлінню судами.