ua en ru

У Нью-Йорку 26 квітня РБ ООН розгляне заяву з приводу ескалації насильства в Сирії

У Нью-Йорку сьогодні, 26 квітня, Рада Безпеки ООН розгляне питання прийняття заяви з приводу ескалації насильства в Сирії. Країни Європи закликають Радбез жорстко засудити те, що відбувається в близькосхідній країні. Франція, Британія, Німеччина і Португалія стали ініціаторами прийняття подібної заяви. Їх представники в організації розповсюдили чорновий варіант заяви серед інших членів Ради безпеки, передає РБК з посиланням на телеканал "Аль-Джазіра".

Нагадаємо, що напередодні стало відомо, що Вашингтон розглядає питання про введення додаткових санкцій відносно високопоставлених чиновників в сирійському уряді. Мова йде про заморожування активів і заборону на ведення бізнесу на території Сполучених штатів. Як і раніше залишається невідомим, чи буде президент Сирії Башар Ассад фігурувати в цьому списку.

До цих пір реакція Б.Обами на насильство в Сирії обмежувалася жорсткими висловлюваннями на адресу Дамаска, можливості впливати на який у США обмежені.

У найбільших містах Сирії ось вже кілька тижнів тривають масові виступи опозиції проти політичної диктатури партії "Баас" і її лідера, президента Сирії Б. Асада. Влада країни пішли назустріч вимогам опозиції і скасували надзвичайний стан, який діяв протягом останніх 48 років. Проте акції протесту в країні не припинилися: люди вимагають лібералізації суспільно-політичного життя, скасування монополії на владу партії "Баас".

У зв'язку з цим Державний департамент США поширив попередження, в якому рекомендує американцям утриматися від відвідування Сирії. Також за розпорядженням Держдепу всі державні службовці, діяльність яких не має крайню важливість, мають залишити територію цієї близькосхідної країни у зв'язку з посиленням політичної кризи.

Напередодні в ході зіткнень з військовими в м.Дереа на півдні Сирії 11 демонстрантів загинули і 14 отримали серйозні поранення. У цьому місті вже кілька тижнів тривають масові виступи проти політичної диктатури партії "Баас" і її лідера, президента республіки Башара Асада. Урядові війська почали штурм Дереа, ввівши в місто танки та БТР. Повідомляється також, що військові відкрили безладну стрілянину по мітингувальниках.

За всі п'ять тижнів активних протестів у сутичках із силами правопорядку, за даними правозахисників, загинули понад 350 осіб.