ua en ru

У Норвегії розпочався суд над терористом Андерсом Брейвіком

В Осло починається суд над терористом Андерсом Брейвіком, якого звинувачують у вбивстві 77 людей, повідомляє радіо "Свобода".

Близько ста людей виступлять на процесі свідками: 46 із них постраждалі на острові Утойа, 15 - в урядовому кварталі, 29 свідків викликано зі сторони захисту. Свідки надаватимуть свідчення протягом 16 днів.

Своє рішення суд передбачає оголосити до 22 липня - у річницю з дня трагедії. У випадку, якщо суд визнає терориста осудним, йому загрожує позбавлення волі на 21 рік, цей строк суд зможе згодом подовжити.

Нагадаємо, 22 липня 2011 р. праворадикальний фанатик Брейвік здійснив подвійний теракт. В результаті вибуху начиненого вибухівкою автомобіля в діловому кварталі норвезької столиці і розстрілу відпочиваючих в підлітковому таборі на о. Утейа загинули 77 осіб та 96 отримали поранення. Брейвік підтвердив свою відповідальність за скоєні теракти, однак не визнав провину в скоєнні злочинів. За його словами, він діяв "у порятунок Європи від ісламу". В ході допитів Брейвік заявляв також, що мав намір влаштувати теракти ще на 30 об'єктах, у тому числі на АЕС, нафтовій платформі у Північному морі біля королівського палацу.