ua en ru

До НКРЕ в грудні 2012 р. звернулися 12 компаній, які повідомили про проблеми з підйомом видобутого палива, - Тітенко

Протягом грудня 2012 року в Нацкомісію, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ) звернулися 12 компаній-добувачів газу, які повідомили про наявність проблем з підйомом видобутого ними палива з підземних газосховищ. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомив голова НКРЕ Сергій Тітенко.

За словами голови НКРЕ, видобувачам було відмовлено в підйомі газу на тій підставі, що "Нафтогаз" відмовився включити їх в баланс одержання і розподілу природного газу. Нагадаємо, дрібні видобувачі газу (всього в Україні газ видобувають 39 компаній) закачують паливо, що добувається, в ПСГ "Укртрансгазу" (НАК володіє 100% акцій цієї компанії). Вони повинні заздалегідь повідомляти "Нафтогаз", скільки газу буде передано в ПСГ і скільки буде піднято зі сховищ для того, щоб їх обсяги були включені в місячний "баланс надходження і розподілу природного газу".

Тітенко розповів, що всі звернення видобувачів були перенаправлені в Міненерго і Антимонопольний комітет. У зверненні НКРЕ в Міненерго і Антимонопольний комітет N8168/21/47-12 від 19 грудня 2012 року за підписом Тітенко (копією володіє видання) говориться, що комісія "бачить в діях "Нафтогазу" по виключенню лімітів на плановий розподіл природного газу, призначених для інших постачальників, ознаки порушення законодавства України із захисту економічної конкуренції, оскільки НАК своїми діями фактично витісняє постачальників з ринку природного газу ". Згідно з листами НКРЕ, газ з ПСГ не змогли отримати компанії "Енерголінк", "Арагонес", "Газпромпостач", "Нафтогаз-Альянс", "Юкон", Shell Energy Ukraine, "Обрії", "Трубопласт", "Укрнафтогазінвест", "Геологічне бюро "Львів"". Назви ще двох видобувачів не розголошуються. Щомісячний видобуток газу зазначеними компаніями складає близько 12 млн кубометрів газу на суму 55,2 млн грн у нинішніх цінах.

У НКРЕ також звернули увагу на необхідність якнайшвидшої реформи "Нафтогазу", а саме позбавлення його функцій оператора єдиної газотранспортної системи України. Наявність проблем у дрібних здобувачів з підйомом газу в грудні відзначали у своїх листах главі Міненерго Юрію Бойку і голові правління НАК "Нафтогаз України" Євгену Бакуліну перший заступник голови Івано-Франківської обласної держадміністрації Василь Плавюк та перший заступник голови Львівської обласної держадміністрації Богдан Матолич (копії є у видання).

Як розповів заступник генерального директора компанії "ГазЕнерго-Україна" (торгує газом компаній "Трубопласт" і "Укрнафтогазінвест") Сергій Брітавський, проблеми, що виникли в грудні, призвели до того, що традиційним споживачам газу, що поставляється його компанією, стали пропонувати паливо місцеві облгази. "У той час коли добувачі не могли підняти свій газ, а ми не могли постачати його на наші підприємства, нашим клієнтам стали пропонувати купувати паливо у так званих гарантованих постачальників, а саме "Львівгазу" та "Івано-Франківськгазу", - заявив Брітавський. - Таким чином, по суті, була зроблена спроба зайняти нашу частку ринку". Нагадаємо, що 61% акцій "Івано-Франківськгазу" належить компанії "Газтек" підприємця Дмитра Фірташа. У "Львівгазі" структури Дмитра Фірташа контролюють 54% акцій. Обидві компанії обслуговуються в банку "Надра". У "Нафтогазі" і "Львівгазі" коментарів не надали, незважаючи на те що відповідні запити були направлені в компанії два тижні тому. В "Івано-Франківськгаз" заявили, що не поставляли паливо споживачам "Трубопласта" і "Укрнафтогазінвеста".

Немає жодних гарантій, що така ситуація не повториться, поки "Нафтогаз" не буде остаточно розділений на транспортну, добувну і збутову компанії, не пов'язані між собою, говорить Марунич. Голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик нагадує, що, приймаючи закон про реформування ринку газу, Україна обіцяла, що він буде демонополізувати. "Поки ж ми бачимо, що працюють в основному дві компанії - "Нафтогаз" і Ostchem (Дмитра Фірташа), які поперемінно підмінюють один одного в поставках газу. У решти ж постачальників в тому чи іншому вигляді спорадично виникають проблеми", - відзначає експерт.

Представники низки українських промислових підприємств минулого тижня заявили, що в лютому вони отримали листи від Ostchem Group, згідно з якими в березні поставки газу на ці підприємства будуть здійснюватися не "Нафтогазом", а даною компанією. Зокрема, про це розповіли технічний директор одного з найбільших в країні виробників вагонів - Крюківського вагонобудівного заводу - Сергій Лутоніна і глава ради директорів "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв. У Ostchem коментувати ці заяви не стали.

Читайте також: Видобуток газу в Україні в січні 2013 р. збільшився на 1,1%