ua en ru

У Нижній Саксонії вибирають земельний парламент

У Нижній Саксонії сьогодні відбудуться вибори до земельного парламенту, які дозволять визначити популярність канцлера ФРН Ангели Меркель і її головного суперника від Соціал-Демократичної партії Німеччини Пеєра Штайнбрюка, передає Reuters.

Дільниці відкриті з 8:00 до 18:00 за місцевим часом (09:00-19:00 за Києвом), попередні результати очікуються через годину після закінчення голосування.

Нижня Саксонія є великим регіоном, четвертим за чисельністю в Німеччині. Вибори тут стануть свого роду репетицією вересневих виборів у бундестаг, де Християнсько-демократичної партії Німеччини, лідером якої є Ангела Меркель, теж буде протистояти коаліція соціал-демократів і партії "зелених". Згідно з опитуваннями, шанси на перемогу у них приблизно рівні.

Через наявність великої кількості невизначених громадян партії вели передвиборчу боротьбу до останньої хвилини. Перемога християнського демократа Макаллістер або його опонента - соціал-демократа Штефана Вайля - багато в чому буде залежати від числа голосів, які отримає нинішній партнер ХДС по правлячій коаліції - ВДП.

Якщо партнерам ХДС по коаліції, лібералам не вдасться набрати 5% голосів і пройти в нижньосаксонського ландтаг, то Християнсько-демократична партія опиниться в меншості і втратить владу в регіоні. Під питанням опиниться і політичне майбутнє лідера цієї партії - віце-канцлера ФРН Філіпа Реслера. Крім того, у випадку, якщо "червоно-зеленої" коаліції вдасться здобути перемогу, то це призведе до зміни розстановки сил у представництві земель - бундесраті, де соціал-демократи і "зелені" надалі будуть мати блокувальний більшість.

Німеччина є "локомотивом" європейської економіки. Вибори тут безпосередньо пов'язані з питанням про подальше членство Греції у валютному блоці. На думку Алістера Ньютона, провідного аналітика японського інвестиційного банку Nomura, незважаючи на зростаюче невдоволення німецького населення і все голосніше звучать заклики опозиції, Греція залишатиметься в єврозоні принаймні до виборів у Німеччині через позицію Ангели Меркель.

Читайте також: Боргова криза єврозони далека від завершення, - Меркель