ua en ru

У Нідерландах почався судовий процес у справі про повернення в Україну скіфського золота

У Нідерландах почався судовий процес у справі про повернення в Україну скіфського золота

У Нідерландах у амстердамському суді 21 січня розпочався судовий процес у справі про повернення в Україну скіфського золота. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства культури України.

"Зустріч у суді 21 січня мала процедурний характер. Амстердамський суд повинен вирішити питання про приєднання держави Україна як сторони у справі", - йдеться в повідомленні.

У Міністерстві підкреслили, що офіційна позиція України полягає в тому, що експонати не можуть бути повернені на окуповану територію Криму, яка тимчасово не перебуває під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна.

Нагадаємо, в кінці серпня екс-міністр культури Євген Нищук заявив про те, що Україна буде судитися з владою Криму за скіфське золото.

Також повідомлялося, що унікальні експонати кримських музеїв, представлені на виставці в Амстердамі, будуть зберігатися в Нідерландах до тих пір, поки не вирішиться майнова суперечка, що розгорілася між Росією і Україною з приводу того, куди повернуться ці артефакти.

3 вересня Кабінет міністрів України дозволив Міністерству юстиції України закупити юридичні послуги для захисту інтересів України у справі про повернення "скіфського золота" з музею в Нідерландах вартістю понад 120 млн дол.