ua en ru

Україна буде судитися з владою Криму за скіфське золото, - міністр культури

Україна буде судитися з владою Криму за скіфське золото.

Україна буде судитися з владою Криму за скіфське золото. Про це заявив сьогодні на брифінгу міністр культури України Євген Нищук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми збираємося судитися з російською стороною, з владою Криму", - розповів Нищук.

Він зазначив, що позов має право подавати Міністерство закордонних справ України.

Зокрема, він зазначив, що на прохання України Нідерланди продовжили виставку скіфського золота.

"В цьому руслі ми це контролюємо, 20 числа було прийнято рішення голландською стороною, що вони залишають виставку і не передають до Криму, і поки що не передають до Києва. Вони пояснюють, що не можуть одразу обирати чийсь бік, але ми свідомо з ними про це домовилися, нам це зараз вигідно", - пояснив Нищук.

За його словами, в Міністерстві культури не виключають, , що скіфське золото хотіли повернути саме до Криму.

"Ми йдемо зумисне на те, щоби продовжилася виставка в Голландії до з'ясування всіх обставин. Дуже активно включилася російська сторона і вони вимагали вже після закінчення виставки, яка мала завершитись на початку червня, передати скіфське золото, так як вони казали саме в Крим. В нас є великі підозри, що воно б туди не поїхало і ви самі розумієте чиє воно б тоді було. Тому ми зверталися і ведемо велику роботу спільно з МЗС України в тому, щоб.... Міністерство культури залишає за собою право переміщення наших музейних надбань і експонатів. Ми наполягаємо на тому, щоб перед тим, як з'ясується ситуація з Кримом, все скіфське золото було передане на тимчасове зберігання до Києва в історичний і художній музеї в залежності від самих експонатів", - заявив Нищук.