ua en ru

В.Мутіян: Схід і Захід в рівній мірі є економічними пріоритетами для України

Економічними пріоритетами для України рівною мірою є ринки як Сходу, так і Заходу. Про це заявив заступник міністра економіки України, голова робочої групи з розробки міждержавної інноваційної цільової програми країн-учасниць СНД Валерій Мутіян в ході відео-моста Москва-Київ, присвяченому 10-річчю інтеграційного проекту Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС), передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми повинні виходити з національних інтересів. ЄС - це, після країн СНД, 26,4% товарообігу. Це інвестиції, нові технології, це інтеграція, це 500 млн населення. Як це може бути не пріоритетом? Але в СНД у нас 39% товарообігу. У нас, хочемо чи не хочемо, енергозалежність. Немає в нас інвестицій, капіталу, щоб ми перебудувалися. І втрачати цей ринок..., ніхто ще не показав, де ми його можемо замістити", - заявив В.Мутіян.
Відзначимо, Україна з травня 2003 р. є державою-спостерігачем ЄврАзЕС, що дає їй право бути присутньою на засіданнях співтовариства без можливості голосування. Для того, щоб стати повноправним членом ЄврАзЕС, за словами В.Мутіяна, потрібно мати певну позицію і стратегію, що враховують інтереси України.
"Я дивлюся на Україну, як на повноцінного учасника. Не тільки як на транзитний потенціал, а який здатен запропонувати інтелектуальну стратегію", - додав він.
Нагадаємо, що ЄврАзЕС спочатку розглядалося як основа для економічної інтеграції пострадянських республік, формування Митного союзу і Єдиного економічного простору. Договір про заснування ЄврАзЕС був підписаний у жовтні 2000 р. в Астані президентами Білорусі, Казахстану, Киргизії, Росії і Таджикистану.