ua en ru

У Москві погромників можна притягнути тільки до адмінвідповідальності

У Москві погромників можна залучити тільки до адміністративної відповідальності. Про це пише РБК Daily з посиланням на джерело, близьке до секретаріату Радбезу Російської Федерації.
"Незаконні заходи (мітинги і акції протесту), якими б вони не були, щоб уникнути насильства та вчинення інших злочинів повинні присікатися", - зажадав вчора Президент РФ Дмитро Медведєв. Чи збирається Президент корегувати законодавство про мітинги у бік посилювання, в Кремлі уточнити РБК Daily не змогли.
Поки глава держави зажадав класифікувати заворушення в Москві як злочин і притягнути до відповідальності осіб, які їх вчинили. "Недавні події в Москві - погроми, напади на людей - повинні бути класифіковані як злочин, а особи, котрі здійснили, понести всю відповідальність, понести покарання", - заявив Д.Медведєв, звернувши на це увагу глави МВС, генерального прокурора і керівника Слідчого комітету.
Як зізналися РБК Daily співрозмовники, близькі до секретаріату Радбезу, заворушення, що прокотилися по Москві в минулі вихідні, виявили проблеми не тільки по частині класифікації порушень порядку проведення мітингів і маніфестацій, а й у правозастосувальній практиці. Більшість затриманих у суботу відпускали з адміністративними штрафами.
Як прозвітував заступник прокурора Москви Олексій Захаров, стосовно учасників заворушень 11 грудня порушено "близько десяти кримінальних справ". Причина таких цифр банальна. "Залучити за хуліганство або за більш тяжкими статтями правоохоронцям дуже складно, а часом неможливо, тому молодикам, які били гастарбайтерів, часто виписуються штрафи за ... перехід через вулицю в недозволеному місці", - поскаржився співрозмовник видання.