ua en ru

У молдавському парламенті почався процес створення правлячої коаліції

У Молдові партії, що пройшли до нового парламенту за підсумками виборів 28 листопада 2010 р., почали консультації зі створення правлячої коаліції. Перші зустрічі та бесіди на цю тему провели напередодні представники Ліберально-демократичної партії Молдови (ЛДПМ) на чолі з прем'єр-міністром республіки Володимиром Філатом і Демократичної партії на чолі з колишнім головою парламенту Маріаном Лупу, передає РБК.
Планується, що сьогодні ЛДПМ, яка отримала найбільшу кількість депутатських мандатів після опозиційної Партії комуністів (ПКРМ), проведе зустріч з представниками Ліберальної партії, очолюваної в.о. президента Міхаєм Гімпу, а пізніше буде вести діалог з Партією комуністів на чолі з екс-президентом Володимиром Вороніним. Потім будуть спільні переговори з представниками всіх партій, що пройшли до парламенту.
В.Філат заявив журналістам, що правляча коаліція повинна створюватися "не в інтригах і припущеннях, а відкрито і цивілізовано". Відзначимо, раніше В.Філат виключив можливість коаліції з ПКРМ.
Як повідомлялося раніше, за підсумками виборів 28 листопада ц.р. до парламенту Молдови пройшли чотири партії, при цьому Партія комуністів Молдавії набрала 39,29% голосів виборців (за неї проголосували 676,3 тис. осіб), Ліберально-демократична партія Молдови отримала 29,38% голосів (505,6 тис. чоловік) , Демократична партія - 12,72% (218,8 тис. осіб), Ліберальна партія - 9,96% (171,4 тис. осіб). При цьому ПКРМ буде мати в 101-місцевому парламенті 42 депутатських мандата, ЛДПМ - 32, ДПМ - 15, ЛП - 12. Таким чином, у разі об'єднання у новому парламенті партії, що входять в нинішній правлячий "Альянс за європейську інтеграцію" (ЛДПМ, ДПМ та ЛП), отримають в цілому 59 мандатів, що дозволить їм сформувати парламентську більшість і затвердити новий уряд. У той же час для самостійного обрання нового президента в парламенті (для цього потрібен 61 голос, або три п'ятих голосів депутатів) їм буде не вистачати всього двох мандатів, які можна буде отримати тільки у ПКРМ.