ua en ru

У Молдові влада і опозиція почали переговори про подолання затяжної конституційної кризи

У Молдові влада і опозиція почали сьогодні переговори про подолання затяжної політичної і конституційної кризи. Як повідомили в Ліберально-демократичній партії Молдови, сьогодні її голова, прем'єр-міністр Молдавії Володимир Філат зустрівся з головою найбільшої в країні опозиційної Партії комуністів Республіки Молдавія (ПКРМ), екс-Президентом республіки Володимиром Вороніним. В ході зустрічі, що відбулася в офісі ПКРМ, лідери двох партій обговорили політичну ситуацію і шляхи подолання конституційної кризи. Сторони домовилися продовжити діалог для вирішення політичної кризи. Інші подробиці зустрічі не повідомляються.
Слід зазначити, що правляча в Молдові коаліція "Альянс за європейську інтеграцію" 26 вересня 2011 р. офіційно запросила Партію комуністів провести переговори із знаходження виходу з конституційної кризи і виборів нового Президента. Прем'єр-міністр республіки, голова Ліберально-демократичної партії Молдови Володимир Філат спрямував відповідне офіційне запрошення лідерові ПКРМ, екс-Президентові країни Володимиру Вороніну від імені альянсу.
В той же час, ПКРМ заявила про готовність вести переговори для розв'язання політичної кризи з окремими партіями парламенту, а не з правлячим "Альянсом за європейську інтеграцію" в цілому, відзначивши, що суперечності і конфлікти усередині альянсу є одним з найсерйозніших чинників політичної і соціально-економічної дестабілізації в країні.
Комуністи Молдови додали, що готовність партій, що входять до альянсу, повністю переглянути існуючий формат політичного представництва в керівництві парламенту, а також в органах виконавчої влади буде конструктивною передумовою можливих переговорів. Представники ПКРМ заявили, що наполягатимуть на включенні до порядку денного парламенту питання про визначення дати обрання в парламенті нового Президента республіки, про негайне формування комісії з обрання Президента Молдови і про негайну відставку зі своїх постів генерального прокурора, директора Служби інформації і безпеки, міністра оборони, міністра внутрішніх справ, оскільки вони стали фігурантами цілого ряду корупційних скандалів останніх місяців. Комуністи Молдови заявили, що готовність парламентських партій підтримати цей порядок денний стане кращим доказом їхньої зацікавленості в розв'язанні політичної кризи, ніж виснажлива імітація міжпартійної дипломатії.
Нагадаємо, парламент Молдови нинішнього скликання має бути розпущений, якщо не вибере нового Президента. Для самостійного обрання нового глави держави правлячій коаліції не вистачає двох голосів, які вони можуть отримати тільки у Партії комуністів.
Молдови встановила вже своєрідний світовий політичний рекорд, проживши більше двох років без законно вибраного Президента. Парламент Молдови не може вибрати нового Президента країни через відмову опозиції підтримати кандидатуру на цю посаду, що висувається властями. Так, ліберально-демократичні партії, знаходячись в опозиції, відмовилися голосувати весною 2009 р. за кандидатуру Зинаїди Гречаної, висунуту правлячою тоді Партією комуністів, а молдовські комуністи після переходу в опозицію восени 2009 р. категорично відмовляються віддавати голоси за кандидатуру Маріана Лупу, що став єдиним кандидатом на пост глави молдовської держави від правлячої нині коаліції "Альянс за європейську інтеграцію".
Унаслідок необрання Президента Молдови з 2009 р. вже були розпущені парламенти республіки двох скликань. Останні дострокові парламентські вибори в Молдові відбулися 28 листопада 2010 р.