ua en ru

У Молдавії сьогодні відбудеться другий тур загальних виборів в місцеві органи влади

У Молдавії сьогодні пройде другий тур загальних виборів у місцеві органи влади. Як повідомив голова Центральної виборчої комісії Юрій Чокан, в ході нього належить обрати мерів 512 населених пунктів республіки, в яких у першому турі виборів 5 червня жоден з кандидатів не набрав більше 50% голосів виборців, передає РБК.

У другому турі в кожному з 512 населених пунктів у виборах візьмуть участь перші два кандидати, які набрали в першому турі найбільшу кількість голосів, але менше 50%. Таким чином, в цілому на посаду мерів міст і сіл у другому турі претендують 1 тис. 24 кандидати. Найбільша їх кількість представляє Ліберально-демократичну партію Молдавії - 311 осіб. Від Демократичної партії бере участь 243 кандидати від Партії комуністів Молдавії - 240, від Ліберальної партії - 124. В цілому за посади мерів поборються 15 партій і 61 незалежний кандидат. Переможцем у другому турі стане кандидат, який набере більшість голосів громадян.

Виборчі дільниці будуть відкриті з 7:00 до 21:00 за місцевим часом. Попередні результати виборів стануть відомі в першій половині дня 20 червня.

Найгостріша боротьба розгорнеться в столиці Молдавії за крісло мера Кишинева між нинішнім главою столичного муніципія Доріном Кіртоаке, що представляє Ліберальну партію, і Ігорем Додоном, кандидатом від найбільшої в країні опозиційної Партії комуністів.

У першому турі виборів 5 червня ц.р. Додон набрав 48,07% голосів, а Кіртоаке - 46,51%. Різниця між ними склала всього 5,4 тис. голосів. До цього часу Партія комуністів Молдавії жодного разу не вигравала вибори мера Кишинева незважаючи на те, що була правлячою партією в період з 2001 р. по 2009 р.

За рішенням ЦВК Молдавії, в ході нинішніх виборів дільничні виборчі бюро знімуть шторки на вході до кабіни для таємного голосування, а самі кабінки будуть розміщені таким чином, щоб забезпечити можливість виборцям для таємного волевиявлення. Мета цього заходу - припинити і попередити можливі електоральні порушення, а також створити умови для спрощення процесу моніторингу виборчих дій. За підсумками голосування в першому турі в ЦВК республіки надійшло безліч скарг на те, що конкуренти на виборах підкуповують виборців і примушують їх знімати на мобільний телефон свій бюлетень для голосування, щоб упевнитися в тому, що вони поставили необхідну позначку навпроти потрібного електорального конкурента.

Нагадаємо, що 5 квітня в Молдавії відбулися загальні вибори в місцеві органи влади, в ході яких обиралися 898 мерів населених пунктів і 11 тис. 740 місцевих радників. За даними ЦВК Молдавії, найбільша кількість голів, вибраних в містах і селах Молдавії за підсумками першого туру загальних місцевих виборів 5 червня, представляють Ліберально-демократичну партію Молдавії, у якої 120 мерів з 386. Партію комуністів Молдови представляють 115 мерів, Демократичну партію - 85 мерів, Ліберальну партію - 27 мерів, Християнсько-народну демократичну партію - 3 мери, Соціал-демократичну партію Молдавії - 1 мер. Ще 35 мерів здобули перемогу на виборах в якості незалежних кандидатів.