ua en ru

У Молдові проходить голосування на конституційному референдумі про повернення до всенародних виборів президента

У Молдові почалося голосування на конституційному референдумі з питання повернення до всенародних виборів президента, пише РБК.

Виборцям пропонується відповісти на одне питання: "Ви підтримуєте внесення змін до конституції, щоб президент Молдови обирався всенародно?". Референдум по внесенню змін в ст.78 Конституції для повернення до всенародних виборів президента буде визнаний таким, що відбувся, якщо прийде як мінімум третина від загальної кількості виборців, включених в списки. Вибори президента стануть всенародними, якщо цього побажає як мінімум половина тих, що з'явилися. Нова редакція ст.78 Конституції, яка обумовлює нову процедуру обрання президента, набуде чинності відразу після затвердження Конституційним судом позитивних результатів референдуму.

Виконуючий обов'язки президента Молдови Міхай Гімпу заявив, що рішення про розпуск парламенту нинішнього скликання буде ухвалено тільки після проведення конституційного референдуму. М.Гімпу повідомив також, що дострокові парламентські і прямі президентські вибори планується провести одночасно 14 листопада 2010 р., якщо на конституційному референдумі 5 вересня більшість громадян республіки підтримають ідею повернення до всенародних виборів президента.