ua en ru

У Молдові підписано угоду про відтворення проєвропейської правоцентристської коаліції в новому парламенті

Ліберально-демократична, Ліберальна і Демократична партії Молдови підписали сьогодні угоду про відтворення у новому парламенті республіки правоцентристської коаліції. Свої підписи під документом незадовго до початку засідання парламенту поставили лідери трьох партій Владимир Філат, Міхай Гімпу і Маріан Лупу. Вони відзначили, що підписана угода доводить, що Молдова продовжить рухатися шляхом європейської інтеграції, проведення необхідних реформ, захисту суверенітету і незалежності країн, захисту прав і свобод громадян, забезпечення зростання їх добробуту. Лідери трьох партій висловили надію на те, що новий правлячий альянс буде ефективно працювати протягом усіх чотирьох років і дозволить домогтися якомога більше хороших результатів для країни, передає РБК.
Рішення про відтворення у новому парламенті проєвропейської правоцентристської правлячої коаліції було прийнято сьогодні. Як заявив сьогодні голова Демократичної партії республіки М.Лупу, абсолютна більшість членів Національної ради Демпартії Молдови - 201 з 228 - на проведеному сьогодні засіданні проголосували за створення в новому парламенті правоцентристської коаліції за участю Демократичної, Ліберальної і Ліберально-демократичної партій Молдови.
На пост голови парламенту Молдови, як очікується, буде висунутий лідер Демпартії М.Лупу, який згодом має намір балотуватися на пост президента. У разі можливої невдачі він залишиться спікером парламенту і виконуючим обов'язки президента. Країну в цьому разі через рік чекають нові дострокові парламентські вибори.
При нинішньому розкладі політичних сил у новому парламенті Молдови можливо було формування лівоцентристської коаліції "За Молдову" за участю Партії комуністів і Демократичної партії Молдавії чи відтворення "Альянсу за європейську інтеграцію" за участю Ліберально-демократичної, Демократичної та Ліберальної партій. Все залежало від вибору, який повинна була зробити Демократична партія Молдови. Обидві коаліції, у разі їх створення, змогли б обрати голову парламенту, сформувати його керівні органи, затвердити новий уряд. Однак ні тієї, ні іншої коаліції не вдасться самостійно вибрати нового президента в парламенті, для чого потрібен 61 голос, а вони зможуть розташовувати 57 і 59 голосами відповідно.