ua en ru

У Молдові може бути створений міжнародний інноваційний IT-технопарк вартістю 500-600 млн дол

У Молдові може бути створений міжнародний інноваційний IT-технопарк Moldavian Cyber Town. Про старт даного проекту заявив голова політичної партії "Патріоти Молдавії" Михайло Гарбуз у рамках проведеного молдавсько-російського круглого столу на тему "Молдова в період глобального економічного спаду: нові виклики для молдавської державності й шляхи виходу із кризи". За його словами, передбачуваний термін реалізації проекту - 5-7 років, обсяг інвестицій оцінюється в 500-600 млн дол. Михайло Гарбуз назвав проект своєрідним аналогом російського "Сколково".
В даний час ініціюються науково-дослідницькі передпроектні роботи, йде підбір місця розташування технологічного парку, ведуться переговори з міжнародними експертами і партнерами. Як зазначив координатор проекту, член інноваційного ради партії "Патріоти Молдавії" Олександр Добря, згідно з попереднім концепт-проектом Moldavian Cyber Town буде представляти собою автономний, впорядкований виробничо-житловий комплекс зі статусом вільної економічної зони (термін дії пільг - не менше 25 років). Комплекс передбачається розмістити на території близько 50 га. Планується, що там будуть розташовані офісні і виробничі площі, представництва національних і міжнародних освітніх установ, єдиний комплекс проведення конференцій та міжнародних конгресів, а також житлова зону, оздоровчі та спортивні центри. В межах технопарку будуть виконуватися різні роботи в сфері IT - від розробки спеціалізованих програмних продуктів та інженерно-технічних комплексів до реалізації великих проектів створення і виведення на світовий ринок інноваційних молдавських IT-брендів і рішень.
Михайло Гарбуз зазначив, що функціонально Moldavian Cyber Town дозволить створити близько 20 тис. робочих місць. Очікується, що інноваційний технопарк надасть також суттєвий вплив на запобігання витоку мізків" і поліпшення розвитку соціальної сфери Молдавії, створить умови для динамічного розвитку наукоємних технологій, перспективних напрямків досліджень і розробок, надасть стимулюючу дію на розвиток інформаційної інфраструктури країни, а також на поліпшення іміджу держави на міжрегіональної і міжнародної арені. Планується, що близько 95% вироблених в рамках Moldavian Cyber Town продукції і послуг будуть націлені на експорт. Таким чином передбачається поліпшити торговельний баланс Молдавії, збільшивши інвестиції в економіку країни збільшиться на 4-5 млрд дол.
Михайло Гарбуз зазначив, що Молдова сьогодні потребує потужних сучасних міжрегіональних економічних проектах, здатних зробити своєрідну "перезавантаження" як в суспільній свідомості населення країни, так і економічний потенціал держави. За його словами, економіка Молдови повинна розвиватися в інноваційному спектрі, з урахуванням кращого світового досвіду і тенденцій розвитку технологічного прогресу.