ua en ru

У Молдавії будуть посилені правила використання та носіння зброї

У Молдавії будуть посилені правила використання та носіння зброї. Як повідомили в Міністерстві внутрішніх справ республіки, це передбачають поправки в закон про режим зброї і боєприпасів цивільного призначення, які були прийняті молдавським урядом.

Зміни вносяться в закон для забезпечення більш ефективного контролю за зброєю, більш суворого регламентування обігу зброї та боєприпасів цивільного призначення в частині їх придбання, відчуження, зберігання, носіння, застосування та виконання будь-яких інших дій. Ці заходи продиктовані збільшенням кількості зброї та боєприпасів цивільного призначення, що перебувають у власності громадян, а також тенденцією використовувати цю зброю в інших цілях.

Нова редакція Закону про режим зброї і боєприпасів цивільного призначення містить нову класифікацію зброї цивільного призначення у відповідності з європейськими вимогами, а також описує його призначення. Згідно з законопроектом, полювання в країні буде дозволене тільки з гладкоствольною зброєю, і це право буде надаватися тільки особам, що перебувають у Товаристві мисливців і рибалок Молдавії.

Довгу вогнепальну зброю з нарізним стволом можна буде використовувати тільки для спортивних цілей - тренувань і занять в тирі.

Носіння пневматичних пістолетів для тренувань буде заборонено. В цілях самооборони і охорони буде дозволено носити пістолети з коротким стволом і револьвери.

Також в Молдавії посилять правила для колекціонерів зброї. Зокрема, вони зможуть отримати право на носіння тільки для восьми одиниць зброї зі своєї колекції, а для інших примірників - тільки право зберігання. Відповідно до нової редакції закону, вогнепальною зброєю в Молдавії зможуть володіти тільки громадяни республіки, що досягли 21 року при підтвердженні відсутності судимостей і обґрунтування необхідності придбання зброї. Раніше таке право на володіння зброєю вони могли отримати у 18 років.

Законопроект був схвалений урядом Молдавії і направлений на затвердження в парламент республіки.