ua en ru

У світі зростає прибутковий податок з забезпечених громадян, - дослідження

Податкові збори з громадян різних країн, які заробляють 100-300 тис. дол на рік, зросли в поточному році на 0,3%, а в минулому році вони знизилися на 0,3%. До такого висновку прийшла консалтингова компанія KPMG, яка вивчила податковий тягар в 81 країні світу.
Лідером щодо підвищення податкових ставок стала Великобританія, де заможним громадянам доведеться тепер замість 40% платити фіскальним органам майже півзарплати. Уряд Греції підвищив ставку податку на 5 п.п., до 45%, а Франція і Ірландія - на 1 п.п., до 41 і 47%, відповідно. При цьому, ряд країн Східної Європи дотримується плоскої шкали оподаткування. Так, Болгарія в 2008 р. ввела єдиний прибутковий податок для всіх громадян, що дорівнює 10% і є одним з найнижчих у світі. Крім країн Східної Європи низькі податки зберігаються у Гонконгу, Саудівської Аравії і Кувейті, а також у таких податкових гаванях, як Багамські острови і Бермуди.
«Я вважаю, що тенденція до підвищення податків збережеться в тих країнах, яким необхідно впоратися з бюджетним дефіцитом. Країни з сильною фінансовою ситуацією будуть намагатися протистояти цій тенденції з метою підтримки або посилення конкурентоспроможності економіки. Так, наприклад, роблять Гонконг і Сінгапур, що намагаються змагатися з Лондоном у сфері фінансових послуг», - сказав РБК daily економіст UniCredit Group Марко Аннунціата.