ua en ru

В МНС не можуть на 100% виключити ймовірність техногенної катастрофи накшталт тієї, що сталася в Угорщині

В МНС не можуть на 100% виключити ймовірність техногенної катастрофи накшталт тієї, що сталася в Угорщині. Про це на брифінгу в МНС заявив заступник міністра надзвичайних ситуацій Віталій Романченко, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами В.Романченка, не можна сказати, що катаклізми подібні до угорської можуть бути виключені на 100%, оскільки не можливо врахувати людський фактор.

В цілому, він заявив, в Україні інспекція підприємств, які потенційно мають ризик техногенної катастрофи, здійснюється на більш високому рівні, ніж в Європі. «Держінспекція постійно контролює (такі підприємства). Існує система перевірки, приписи і звернення в прокуратуру», - сказав він.

В.Романченко додав, що МНС продовжує роботу з постійного моніторингу хвостосховищ та шламовідстійників в Миколаїві та Калуші.

Нагадаємо, вибух на алюмінієвому заводі Ajkai Timfoldgyar, який призвів до розливу небезпечної сполуки оксиду заліза, стався в угорській провінції Веспрем 4 жовтня.

Токсична речовина тоді потрапило в одну з місцевих річок, в результаті чого "червоний шлам" досяг Дунаю. Рятувальним службам довелося скидати в одну з головних водних артерій Європи кислоту, щоб нейтралізувати дію небезпечних речовин.