ua en ru

У Лондоні на місяць вводиться повна заборона на вуличні акції


У Лондоні протягом місяця вводиться повна заборона на вуличні акції. Таку пропозицію поліції підтримала сьогодні міністр внутрішніх справ Великобританії, передає радіостанція "Маяк". Рішення було ухвалене незабаром після того, як ультраправа "Ліга англійської оборони" заявила про підготовлюваний марш.

Він повинен був пройти по районах східного Лондона, де живуть переважно мусульмани. Акцію планувалося провести третього вересня. У результаті міністр внутрішніх справ оголосила незаконними будь-які марші, як націоналістів, так і інших громадян.

Нагадаємо, 6 серпня в британській столиці спалахнули погроми. Сигналом до початку заворушень стало вбивство лондонця Марка Дуггана місцевим поліцейським. Спочатку погроми охопили околиці Лондона - Челсі, Брікстон і Енфілд. Пізніше, 8-9 серпня, безлади перекинулися на інші міста країни, у тому числі Ліверпуль, Манчестер і Бірмінгем.

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив про те, що на відновлення територій і допомогу жертвам погромів буде виділено 10 млн фунтів. При цьому, за попередніми оцінками страховиків, збитки від масових заворушень можуть перевищити 150 млн фунтів. Кемерон також визнав, що в перші дні безладів було задіяно занадто мало поліцейських і тактика, яку вони застосовували, не дала належного ефекту.

Всього було заарештовано близько 1,9 тис. осіб. Більше третини заарештованих - підлітки, які не досягли 18 років. Поліція Лондона пред'явила різні звинувачення більше 700 учасникам заворушень.

Пізніше Кемерон заявив, що британська влада має намір різко переглянути та посилити свою політику відносно вуличної злочинності і перейти на програму американського типу так званої "нульової терпимості" до учасників вуличних заворушень і мародерів.

Тактика "нульової терпимості" колись була популяризирована в США, вона передбачає жорсткі покарання навіть за незначні правопорушення, що повинне показувати учасникам вуличних банд, що уряд не має наміру закривати очі на їхні дії.