ua en ru

В.Литвин: Україна не хоче і не буде "протиставляти Євросоюз і Росію"

Україна не буде протиставляти Європейський Союз (ЄС) та Російську Федерацію. Про це наголосив голова Верховної Ради України (ВР) Володимир Литвин у вівторок у Страсбурзі, повідомляє прес-служба парламенту.

«Ми не хочемо, не можемо і не будемо протиставляти Євросоюз і Росію», - сказав В.Литвин. «Це не в інтересах європейських країн, - додав він. - Нам потрібні прагматичні відносини з Росією, які б відповідали національним інтересам. Це дуже тонка і кропітка робота, яку ми і надалі будемо виконувати».

Крім того, за словами В.Литвина, незворотність демократичних процесів в Україні обумовлена декількома факторами.
Перший з них, сказав керівник парламенту - це українська молодь, яка «зростала за нових умов, є відкритою, мобільною, допитливою». При цьому він висловив думку, що для подальшого поглиблення відносин України з Євросоюзом може бути корисним заснування Європейського східного університету, про що, за його словами, неодноразово йшлося під час зустрічей з польськими колегами.

Другою передумовою подальшого розвитку України у демократичному напрямку, зазначив В.Литвин, є вітчизняний капітал, який «зацікавлений у прозорих і стабільних правилах гри і прагне інтеграції у Європу».
Третьою передумовою голова Верховної Ради назвав становлення в Україні середнього класу, який зацікавлений у стабільному та передбачуваному розвитку держави.

Четвертим фактором, за словами В.Литвина, є активний розвиток у нашій державі інститутів громадянського суспільства.