ua en ru

В.Литвин підтримує пропозицію В.Януковича щодо змін до Конституції України

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин підтримує пропозицію Президента України Віктора Януковича про необхідність удосконалення Конституції країни. Пр о це він заявив в ефірі радіостанції "Ехо Москви", передає радіо "Свобода".

"Конституцію було ухвалено в 1996 р., з того часу багато води збігло, змінилася політична еліта України, світ. Нам необхідно з цієї точки зору вдосконалювати Конституцію і, більше того, ці вдосконалення виконувати", - заявив В.Литвин.
За словами голови Верховної Ради, постановка Президентом питання про вдосконалення основного закону країни "обумовлена громадською думкою".
"Позиції наші (голови Верховної Ради і Президента України) збігаються, я виходжу з того, що Президент повинен мати відповідні повноваження, бо Конституція наділяє його багатьма повноваженнями, але водночас важелів управління у нього зменшилося", - зазначив спікер.
Він заявив, що виступає за створення в Україні "єдиної вертикалі виконавчої влади".
Водночас спікер парламенту вважає нереальним проведення аналогій між Україною і Росією. "У Росії сильна ідея державності, а у нас потрібно враховувати різні настрої і консолідувати їх в єдину політику", - зазначив В.Литвин.
Нагадаємо, раніше сьогодні , виступаючи з нагоди Дня незалежності України, В.Янукович заявив про необхідність удосконалення Конституції України. "Я бачу Україну як державу зі стійкою політичною системою і готовий запропонувати суспільству її формулу ... Це сильний президент, у якого є практичні важелі координації контролю над реалізацією ключових питань реформ та стратегічного курсу держави. Це компетентний і політично структурований парламент, з сильною коаліцією і впливовою опозицією. Це відповідальна та професійна виконавча влада, в які немає недоторканих міністрів чи глав адміністрацій ... Це економічне забезпечене та відповідальне перед місцевими громадами самоврядування. Це незалежні, справедливі суди, яким вірять громадяни України", - пояснив Президент.
За словами Президента України, "така політична система повинна запрацювати якомога швидше, а для цього нам усім разом слід ґрунтовно удосконалювати Конституцію".