ua en ru

У Литві проходять міжнародні учення по розмінуванню моря

У територіальних водах Литви сьогодні почалися міжнародні учення по розмінуванню моря "У дусі відвертості" (Open Spirit 2010), які продовжаться 8 днів. Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони краю Литви, в них візьмуть участь 16 судів і три команди з десяти країн: Бельгії, Естонії, Латвії, Польщі, Литви, Норвегії, Франції, Росії, Фінляндії і Німеччини, пише РБК. Литву на них представляють три кораблі: "мисливець за мінами" Suduvis і патрульні Zemaitis і Aukstaitis.

Учення проходять у рамках постійного загального завдання - очищення дна Балтійського моря від "спадщини" двох світових воєн (мін, снарядів, вибухової зброї). Учення сприяють також підвищенню довіри і відробітку взаємодії штабів і екіпажів різних країн в реалізації гуманітарних завдань.

У програмі учень 27-29 серпня 2010 р. передбачені зустрічі військових з керівництвом Клайпеди. Крім того, намічені спортивні змагання членів екіпажів різних країн. 28-29 серпня місцеві жителі зможуть відвідати судна, що беруть участь в ученнях. На початку вересня будуть представлені результати учень.

Такі учення проводяться щорічно, в литовських водах вони востаннє проводилися в 2008 р. Тоді було обстежено близько 420 км дна і знайдено і знешкоджено 10 снарядів, а також останки двох затонулих судів.