ua en ru

В.Лазер: Молдова виступає за підвищення тарифу на транспортування російського газу

Молдова виступає за підвищення тарифу на транзитне транспортування російського природного газу по території республіки до середньоєвропейського рівня. Таку заяву зробив віце-прем'єр, міністр економіки Молдови Валерій Лазер, зазначивши, що молдавська сторона домовилася раніше з ВАТ "Газпром" провести в 2011 р. переговори по даному питанню, повідомляє РБК.
В.Лазер зазначив, що Молдова має моральне право на підвищення плати за транзит російського газу, оскільки з 1 січня 2011 р. республіка купує у Росії "блакитне паливо" за середньоєвропейськими цінами, і не має яких-небудь преференцій. Закупівельна ціна на поставлений в Молдавію російський газ визначається за тією ж формулою, що і для країн Європейського союзу, без будь-яких знижок.
В.Лазер також зазначив, що наприкінці минулого року ВАТ "Молдовагаз" і ВАТ "Газпром" домовилися про невелике підвищення тарифу за транзит російського природного газу по території Молдови до європейських країн, яке з 1 січня 2011 р. виросло з 2,5 до 3 дол. за прокачування 1 тис. куб. м газу на кожні 100 км. Колишній тариф в 2,5 дол. діяв протягом останніх 14 років. В.Лазер підкреслив, що це збільшення транзитної ставки принесе ВАТ "Молдовагаз" в цьому році додаткові доходи в сумі близько 10 млн дол. Однак, за його словами, нинішня ставка не покриває всі витрати молдавської сторони по забезпеченню транзиту газу і повинна бути збільшена, як і закупівельна ціна на газ - до середньоєвропейського рівня.
Віце-прем'єр, міністр економіки Молдови сказав, що у республіки є зараз хороші можливості для переговорів з Газпромом, оскільки Молдова є членом Енергетичного співтовариства і головує в цій організації з 1 січня 2011 р. За його словами, республіка має намір використовувати весь наявний у неї інструментарій для досягнення на переговорах з Газпромом розумних тарифів.
Молдавія в 2011 р. зобов'язалася забезпечити транзит по своїй території 18,23 млрд куб. м російського природного газу, що поставляється ВАТ "Газпром" до європейських країн, зокрема, в Балканський регіон. Це передбачає контракт на транзит російського газу через територію Молдови в 2011 р., який підписали в кінці 2010 р. ВАТ "Молдовагаз" і ВАТ "Газпром".
"Молдовагаз" прогнозує, що середньорічна ціна закупівлі російського природного газу у ВАТ "Газпром" для Молдови може збільшитися в 2011 р. до 307,55 дол. за 1 тис. куб. м. З 1 січня 2011 р. середня прогнозна ціна імпортованого в Молдавію природного газу збільшилася на 11,7% - до 293,8 дол. за 1 тис. куб. м. З урахуванням зростання закупівельної ціни на газ середній тариф на "блакитне паливо" для кінцевих споживачів Молдови був збільшений 26 січня 2011 р. на 12,2%.
ВАТ "Молдовагаз" створено в 1999 р. Статутний капітал підприємства становить 1,33 млрд леїв (113 млн дол.) Найбільшими акціонерами ВАТ "Молдовагаз" є ВАТ "Газпром" (6 млн 664 тис., 540 акцій, або 50%), уряд Молдавії в особі Агентства публічної власності при Міністерстві економіки (4 млн 708 тис., 876 акцій, або 35,33%) і адміністрація Придністров'я в особі Комітету з управління майном Придністров'я (1 млн 791 тис., 306 акцій, або 13,44%).