ua en ru

У Латвію в жовтні 2013 р. доставлять першу партію євромонет, необхідних для вступу до єврозони

Перша партія викарбуваних на монетному дворі в німецькому Штутгарті "латвійських" євро буде доставлена до Риги в жовтні 2013 р. Про це журналістам повідомила глава монетного відділення Банку Латвії Марута Бруклі.

Для забезпечення нормального фінансового обігу при переході з лата на євро Латвія отримає близько 40 млн монет різного номіналу (від 1 цента до 2 євро) загальною номінальною вартістю 98 млн євро. Загальна вага монет складе 1600 тонн, для їх доставки з Німеччини будуть задіяні 15 суден.

Сьогодні ж Банк Латвії запустив програму презентації латвійських євромонет - на Центральному залізничному вокзалі Риги, а також у великих торгових центрах латвійської столиці з'явилися спеціальні кіоски, де можна наживо побачити і навіть потримати в руках монети, які вже з 1 січня 2014 р. стануть в Латвії законним платіжним засобом.

Нагадаємо, що випущені в різних країнах евромонети відрізняються одна від іншої зображеннями на їх зворотній стороні. Свій власний вигляд отримають і нові монети, викарбувані для Латвії. На реверсі монет в 1 і 2 євро буде зображений профіль латиської дівчини, яку викарбовували на реверсі срібних монет в 5 латів зразка 1929 р. На "національній стороні" латвійських монет в 50, 20 і 10 євроцентів буде зображуватися великий (разом з підтримуючими його левом і грифоном) герб Латвії, а на монетах в 5, 2 і 1 євроцент - малий варіант герба.

До 14 січня 2014 р. розплачуватися готівкою можна буде як в латах, так і в євро. Співвідношення вартостей євро і лата встановлено як 0,702804 до 1, таким чином, кожен лат оцінюється в 1,42 євро. При цьому здача за оплачені товари і послуги видаватиметься тільки в євро, а латові банкноти і монети будуть передаватися в банки і вилучатися з обігу. Єдиним винятком з цього правила стане громадський транспорт - тут здачу з латів можна буде видавати в латах.

Починаючи з 15 січня 2014 р., до оплати прийматимуться тільки євро, а лати, що залишаться на руках, доведеться обмінювати за курсом 1,42 євро за 1 лат.