ua en ru

ЄС сьогодні офіційно оголосить про вступ Латвії 1 січня 2014 р. до єврозони

Єврокомісар з монетарних справ Оллі Рен сьогодні офіційно оголосить про вступ Латвії до єврозони з 1 січня 2014 р. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

Між тим, більшість опитаних мешканців балтійської республіки (62%) - виступають проти введення в країні євро, правда це вже ні на що не впливає.

Необхідні вимоги Латвія вже виконала: її економічні показники - в рамках так званих Маастрихтських угод. Дефіцит бюджету - помітно менше 3% від ВВП країни, державний борг - не 60, а всього 40%, а інфляція - менше 1,5%.

Але запрошення в зону євро обійшлося недешево: скорочувалися пенсії, материнські посібники та соціальні виплати. Зараз на загальній карті Європи Латвія в компанії не багатих, а найбідніших країн, таких як Болгарія і Румунія. Рівень ВВП на душу населення в Латвії майже вдвічі менше, ніж у середньому по Євросоюзу.

З дня введення євро дві валюти будуть ходити в країні всього два тижні, однак здача видаватиметься тільки в євро, а банкомати перестануть видавати стару валюту. Обміняти лати в банках можна буде протягом півроку. Обмінний курс складе 0,70 латів за 1 євро.