ua en ru

Мешканця Сімферополя засудили до 9 років ув'язнення за анонімні дзвінки про мінування потягів

Рішенням Центрального районного суду м. Сімферополя жителя АР Крим засуджено до 9 років ув'язнення за вчинення анонімних телефонних дзвінків про замінування потягів. Про це повідомляє прес-служба Служби безпеки України.

На телефон чергового головного управління СБ України в АР Крим у травні 2012 р. зателефонував невідомий і повідомив, що два вагони потягу сполученням "Сімферополь-Київ" заміновані. Аналогічний дзвінок був зафіксований двома хвилинами пізніше УСБУ у Вінницькій області. Там повідомляли, що заміновано потяг на території Вінницької області.

За названими анонімом адресами виїхали слідчо-оперативні групи. В обох випадках повідомлення виявилися неправдивими, життю та безпеці людей нічого не загрожувало. Водночас, відправлення потягів довелося відкласти на тривалий час, пасажирів евакуювати, а залізниця зазнала значних збитків, які обчислювалися у десятки тисяч гривень.

Правоохоронці одразу зафіксували номер телефону з якого було здійснено дзвінки, та встановили його власника. Проте, у співробітників СБУ виникли певні сумніви, оскільки власником номеру виявився успішний місцевий приватний підприємець, котрий, на момент вчинення правопорушень перебував у іншому місті.

У результаті проведення технічної перевірки СБУ підтвердила непричетність бізнесмена до цієї протиправної діяльності й встановила особу, яка здійснила дзвінки з неправдивими повідомленнями. З'ясувалось, що мешканець Сімферополя, з вищою освітою у сфері комп'ютерних технологій, у такий спосіб допомагав своєму знайомому "псувати життя" конкуренту по бізнесу - саме цьому підприємцю, на якого спочатку й впала підозра

За допомогою комп'ютерного обладнання правопорушник здійснив технічну підміну абонентського номера, і мав змогу телефонувати від імені іншої особи. Метою вчинку було спричинити бізнесмену неприємності, зганьбити його репутацію.

Під час санкціонованого обшуку тимчасового помешкання зловмисника правоохоронці виявили та вилучили не лише комп'ютерну техніку, але й значну кількість наркотичних речовин.

Рішенням суду першої інстанції підсудного визнано винним за ознаками злочинів, передбачених ч.1,2 ст.259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності, вчинене повторно), ч.1,2 ст.361 (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем і мереж електрозв'язку, що привело до спотворення процесу обробки інформації і порушення встановленого порядку їїмаршрутизації; ті ж дії, здійснені повторно), та ч.3 ст.307 (незаконне придбання, зберігання, перевезення наркотичних речовин у особливо великих розмірах з метою збуту) Кримінального кодексу України. Чоловіку також доведеться відшкодовувати збитки тим службам і організаціям, які зазнали збитки в результаті його злочинних дій.