ua en ru

В корпоративному і банківському секторах України ризики дефолту сьогодні значно нижчі, аніж у 2009 р., - аналітик

В корпоративному і банківському секторах ризики дефолту на сьогодні значно нижчі, аніж у 2009 г., незважаючи на високі ризики по окремим компаніям і банкам. Таку думку висловив аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Олександр Лозовий.
«Промислові підприємства відновлюють фінансову стабільність більш швидкими темпами. Банки, що залежать від регуляторної політики НБУ, знаходяться на стадії відновлення нормальної діяльності і оздоровлення структури активів», - відзначив аналітик.
Також, на його думку, у короткостроковому періоді ризик суверенного дефолту України незначний. «З огляду на доступні джерела фінансування і відносно невеликий розмір держборгу відносно ВВП, здатність уряду здійснювати виплати за зовнішніми зобов'язаннями досить висока, незважаючи на великий дефіцит бюджету. Так, враховуючи зовнішні запозичення, очікуване в другій половині 2010 р., співвідношення держборгу до ВВП, за нашими оцінками, має скласти менше 40% на кінець року за поточним значенням в 34%. Суверенні ризики в середньостроковому періоді залежать у великій мірі від ситуації на зовнішніх фінансових ринках. У 2013 р. уряд повинен буде здійснити основні виплати за зовнішніми зобов'язаннями, які в основному включають кредити від МВФ і погашення єврооблігацій на суму 1 млрд дол. До цього часу економіка України повинна вийти на докризовий рівень забезпечивши запас міцності по зовнішнім виплат», - підкреслив О.Лозовий.