ua en ru

У Конституції необхідно закріпити положення про постійно нейтральний статус України, - Загородній

На зміну риторики "помаранчевої" епохи "Україна в НАТО" прийшла нова теза "Україна в ЄС". Про це пише член виконкому Громадського руху "Український вибір" Юрій Загородній.

"Протягом кількох років політики розповідали про демократичні європейські цінності і свободи, економічні вигоди і преференції, які отримає Україна, вступивши до Євросоюзу. Але при цьому "забували" згадати, що ЄС - це в першу чергу політико-економічне об'єднання, що передбачає в тому числі і військове співробітництво", - зазначив експерт.

Загородній нагадав, що зміна багатовекторної політики України на західний вектор зовнішньополітичного співробітництва не тільки ускладнила взаємовідносини з східними сусідами, але і викликала розкол у суспільстві.

Він також зазначив, що будь-яка військово-політична інтеграція загрожує нам втратою державного суверенітету і розривом з союзниками і партнерами. "Щоб впоратися з політичною і економічною кризою, Україна повинна раз і назавжди відмовитися від вступу у військово-політичні або ж політико-військові союзи і повернутися до постійно нейтрального статусу", - підкреслив член виконкому.

Експерт додав, що мільйони українців, тих, хто проголосував 1 грудня 1991 року на референдумі за незалежність України, підтримали нейтральний статус держави, яка не буде брати участі у військових блоках.

"Сьогодні настав час втілити в життя мрію і вписати в нову Конституцію положення про постійно нейтральний статус нашої держави. Тільки в цьому випадку Україна зможе вибудовувати взаємовигідні партнерські стосунки, розвивати економічні зв'язки і зовнішню торгівлю, не оглядаючись на політичну кон'юнктуру і псевдосоюзні зобов'язання в рамках політичних об'єднань, зазначив Загородній. - Постійно нейтральний статус дозволить зберегти територіальну цілісність і державний суверенітет, а також забезпечить нашій країні належний авторитет і повагу стратегічних партнерів на міжнародній арені".