ua en ru

До Конгресу США внесено проект про постачання Україні летальної зброї

До Конгресу США внесено проект про постачання Україні летальної зброї США готують для України смертельну зброю

Група конгресменів підготувала законопроект про військову допомогу Україні. У документі пропонується виділити на поставку Києву летальних озброєнь, техніки та на підготовку військовослужбовців на 1 млрд дол., передає The New York Times.

У розробці законопроекту брали участь члени Палати представників від Республіканської, так і від Демократичної партії. Закон був представлений республіканцем Адамом Смітом і Меком Торнбері, головою комітету у справах збройних сил Палати представників. У законі йдеться про надання Києву 1 млрд дол. до вересня 2017 року.

Ці кошти, як йдеться в документі, повинні піти на постачання Києву летального зброї, військової техніки, спорядження. Мова йде, зокрема, про постачання протитанкових систем і радарів для виявлення ракетної загрози. Крім того, частину коштів планується витратити на підготовку українських військових.

Коментуючи ініціативу, Сміт зазначив, що "схоже, Росія вирішила повернутися до холодної війни". Представник Сміта зазначив, що внесення цього законопроекту зараз має допомогти спробам Німеччини і Франції домогтися врегулювання в Україні.

9 лютого президент США Барак Обама після переговорів з канцлерів ФРН Ангелою Меркель заявив, що поки не прийняв рішення про постачання летальних озброєнь в Україну. Американський лідер зазначив, що США підуть на такий крок, якщо дипломатичні зусилля проваляться.

Обама також вказав на те, що США і Європа вдадуться до "відповідних заходів" відносно Росії у випадку, якщо переговори по Україні 11 лютого, які заплановані в Мінську, не увінчаються успіхом.

За інформацією агентства Bloomberg, за поставку летальних озброєнь в Україну виступають віце-президент Джо Байден і держсекретар Джон Керрі. Прихильниками військової допомоги Києву є також багато впливові конгресмени, як республіканці, так і демократи. Крім того, за відправку озброєнь в Україну виступає Пентагон.

10 лютого голова Радбезу РФ Микола Патрушев заявив, що навіть у разі початку американських поставок зброї в Україну Москва "буде діяти дипломатичним шляхом".

Проти відправки летального зброї в Україну вже висловилася канцлер Німеччини Ангела Меркель. 7 лютого, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, вона заявила, що не вважає, що поставка додаткових озброєнь в Україну дозволить припинити конфлікт. За цю позицію канцлера розкритикував один з головних прихильників поставок зброї в Україну, сенатор-республіканець Джон Маккейн.

В грудні 2014 року Обама підписав т. н. "Акт у підтримку свободи України", який надає президенту право запроваджувати нові санкції відносно Росії, а також надавати військову допомогу Україні. При цьому влада США неодноразово наголошували, що документ не передбачає негайного початку поставок летального озброєння в Україну, однак дозволяє президенту зробити це у випадку необхідності.