ua en ru

У Китаї в 2011 р. можливе деяке уповільнення темпів зростання зовнішньої торгівлі - Мінкомерції

У 2011 р. очікується загальне поліпшення умов для розвитку зовнішньої торгівлі, проте все ще існує багато факторів невизначеності. Як передбачається, протягом усього року продовжиться стабільний розвиток зовнішньої торгівлі і не виключається можливість деякого уповільнення її зростання. Про це йдеться в доповіді про зовнішню торгівлю Китаю (весна 2011 р.), що булла оприлюднена в п'ятницю Міністерством комерції КНР, передає "Сіньхуа".
Як наголошується в доповіді, в 2010 р. в Китаї спостерігався відновлювальне швидке зростання зовнішньої торгівлі, зовнішньоторговельний оборот було відновлено до докризового рівня і він встановив новий історичний рекорд, були відзначені подальша оптимізація структури і поліпшення торгового балансу.
Згідно з даними статистики, в період 11-ї п'ятирічки (2006-2010 рр.) середньорічний приріст загального обсягу експорту та імпорту в Китаї склав 15,9% і виявився вищим світового показника за той же період; частка активного сальдо зовнішньоторговельного балансу у ВВП знизилася з 7,6% в 2007 р. до 3,1% в 2010 р.; питома вага електромеханічної та високотехнологічної продукції в загальному обсязі експорту відповідно піднялася на 3,2 і 2,6 процентного пункту в порівнянні з кінцем 2005 р.
У першому кварталі 2011 р. зовнішньоторговельний оборот Китаю досяг 800,31 млрд дол. при збільшенні на 29,5% в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. Склалося перше за останні 6 років квартальне пасивне сальдо торгового балансу, яке склало 1,02 млрд дол . "Це не означає, що в зовнішній торгівлі країни відбулися зміни", - наголошується в доповіді.
Автор доповіді вважає, що в міру подальшого відродження світової економіки ситуація на зовнішньому ринку поліпшується, кількість замовлень для підприємств збільшується, проте ситуація з імпортом та експортом як і раніше залишається складною.